Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Kafom i kokosovim uljem protiv zatvora

Tamara Radovanović 3.8.2018. Komentari

Konstipacija (opstipacija) ili zatvor definiše se kao poremećaj koji podrazumeva bolno i retko pražnjenje creva, odnosno otežano izbacivanje tvrde i suve stolice. Takvi problemi mogu se rešavati lekovima, ali postoje i zdravi prirodni preparati koji mogu suzbiti ove neprijatne tegobe.

Foto: www.popsugar.com

Najčešći uzrok zatvora je neadekvatan način ishrane koji podrazumeva hranu siromašnu biljnim vlaknima. Uzrok može biti i učestala upotreba lekova protiv bolova, kao i nekritično uzimanje laksativa. Zatim, mogu postojati urođeni i stečeni poremećaji funkcionisanja digestivnog trakta, kao što su suviše duga creva, iritabilni kolon, hemoroidi i tumori. Zatvor mogu izazvati i bolesti koje nisu direktno vezane za probavu, a to su uglavnom neurološka oboljenja — Parkinsonova bolest, multipla skleroza, oštećanje kičmene moždine i depresija. Simptomi koji prate konstipaciju veoma su neprijatni. To su najčešće nadutost stomaka, gasovi, bol pri pražnjenju creva, gubitak apetita, povraćanje i nervoza. S obzirom na to da se telo putem stolice rešava toksina i neprerađenih materija, zatvor nije bezazleni poremećaj. Metabolički otpad ostaje zaglavljen u crevima, pa je u pitanju zdravstveni problem koji mora da se leči, kako ne bi prouzrokovao teže posledice. 

Kafa sadrži kofein koji stimuliše sistem za varenje, pa se šoljica kafe preporučuje kao efikasno rešenje problema sa zatvorom. Takođe, dodavanjem kašičice kokosovog ulja u šoljicu tople kafe dobija se odlično sredstvo protiv opstipacije. Međutim, ne sme se preterivati, jer previše kafe može imati sasvim suprotan efekat. Dovoljno je popiti dve šoljice u toku dana. Pospešivanju probave može doprineti i maslinovo ulje. Najbolji efekat ima ukoliko se uzme na prazan stomak, a može mu se dodati i malo limunovog soka radi lepšeg ukusa i još bržeg dejstva. Soda bikarbona je uvek efikasno rešenje stomačnih problema uopšte. Najbolje je rastvoriti kašičicu sode bikarbone u četvrtini šoljice tople vode i popiti. 

040513 coconut coffee beans

Foto: www.onnit.com

Za prevenciju i lečenje konstipacije veoma je važna hrana bogata vlaknima. Tu spadaju mahunarke, kajsije, hleb od celog zrna žitarica, bobičasto voće, kruške, jabuke, krompir i druge namirnice. Verovatno najpoznatiji prirodni lek protiv zatvora su sveže ili osušene šljive, koje sadrže dosta vlakana i sorbitola. Sorbitol je prirodni šećer koji ima sposobnost razmekšavanja stolice. Međutim, previše sorbitola može izazvati gasove, pa ovo voće treba konzumirati u umerenim količinama. Ipak, i neke zdrave namirnice mogu doprineti zadržavanju stolice, pa je zato dobro unositi u organizam dovoljno vode. Preporučuju se i pasulj, smokve, semenke lana, kefir i čaj od kamilice. Osobe koje imaju ovakvu vrstu problema sa crevima trebalo bi da izbegavaju slatkiše, alkoholna pića, testenine, griz, kao i pečenu i prženu hranu. Takođe, neophodno je praktikovati fizičke aktivnosti u što većoj meri. 

Izvori: lifepressmagazin.commax-medica.comstvarukusa.rsintertim.net.

zdravlje,zatvor,kafa,kokosovo ulje,probava,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.