Ovsene pahuljice — ukusan i zdrav obrok

Marija Đorđević 2018.
Komentari

Ovas je bogat brojnim proteinima, vitaminima, mineralima i esencijalnim aminokiselinama. Ovsene pahljuce bi definitivno trebalo uključiti u svoj jelovnik, budući da se radi o namirnici koja obiluje hranljivim vrednostima i biljnim vlaknima. 

Foto: www.astridcaichac.cl

Ove pahuljice mogu biti veoma ukusan i zdrav obrok. Ne sadrže gluten i poseduju veoma malo kalorija. Njihov sastav uključuje kalijum, cink, gvožđe, kao i određenu količinu kalcijuma i magnezijuma. Smanjuju apetit, jačaju imuni sistem, daju energiju i pozitivno utiču na probavu. Ovsene pahuljice su kao namirnica namenjene osobama svih životnih dobi. Posebno se preporučuju onima koji žele da održe zategnutu i vitku figuru ili se bore sa viškom kilograma. Mogu ih konzumirati i oni koji imaju probleme sa krvnim sudovima, srčane smetnje ili povišen krvni pritisak. Preporučuju se i kod problema sa zadržavanjem tečnosti u organizmu, ali i sportistima. Ovas može smanjiti rizik od pojave raka, a značajan je i kod oboljenja kože kao što su dermatitis, suva koža i psorijaza.

Takozvana zrna zdravlja veoma su bogata vitaminom B1, tj.  tijaminom. Sa 100 grama pahuljica zadovoljava se 40 odsto dnevnih potreba za ovim vitaminom, koji je neophodan za pravilno funkcionisanje nerava i mišića. Ovsene pahuljice su odličan izbor i za večeru, jer su veoma lagane i vrlo lako se vare. Takođe, mogu biti idealan doručak za mršavljenje i mogu se spremiti na više načina. Preporučuje se svakodnevno konzumiranje ovih pahuljica natopljenih jogurtom ili prirodno ceđenim voćnim sokom. Da bi postale mekane i spremne za jelo, trebalo bi da odstoje nekoliko sati u jogurtu ili soku.

Izvorizdravailepa.comvitalia.com.mk.

Ključne reči: ovsene pahuljice , ovas , obrok , namirnica , zdravlje ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.