Šta se dešava kada izbacimo hleb iz ishrane?

Aleksandra Ničić 2018.
Komentari

Koliko ste puta čuli da vam neko kaže da ga obrok bez hleba ne može zasititi? Da li ste se nekad upitali šta bi se desilo kada biste hleb izbacili iz ishrane? 

www.blog.kingarthurflour.com

Hleb ima moć da obezbedi organizmu vitamin B i gvožđe. Međutim, ukoliko se konzumira u velikim količinama, uneće dosta kalorija i na taj način povećati broj kilograma. Dijeta koja podrazumeva potpuno ili delimično izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane naziva se keto dijeta. Podrazumeva drastično smanjenje konzumiranja ugljenih hidrata, koje se zamenjuje unosom masnoća. Prva promena koju će svako primetiti je izbacivanje nagomilane vode. Ipak, ni prvi korak neće biti načinjen izbacivanjem hleba iz samo jednog obroka dnevno. Da bi neko znao koliko može da smrša izbegavanjem hleba, mora znati koliko dnevno kalorija unosi konzumiranjem ove namirnice. 

Međutim, neophodno je naglasiti da izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane može dovesti do negativnih posledica. Naime, ugljeni hidrati su glavni izvor energije za mozak. Smanjienje njihovog unosa može dovesti do umora, slabosti, vrtoglavice, nesanice i izmaglice u mozgu. Takođe, žitarice od celog zrna čine veliki udeo vlakana koja su potrebna za dobro varenje i regulisanje šećera u krvi. Osim toga, hleb utiče i na psihičko stanje, jer ugljeni hidrati bilo kog porekla izazivaju pojačano lučenje hormona sreće — seratonina. Stoga, ukoliko se opredelimo za izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane, trebalo bi da to učinimo postepeno.

Izvori: www.lepotaizdravlje.rswww.žena.rs

Ključne reči: hleb , ugljeni hidrati , dijeta , izbacivanje hleba ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.