Trešnje — hrana za mozak

Tamara Radovanović 2018.
Komentari

Trešnja (lat. Cerasia) je drvenasta listopadna biljka iz potfamilije Prunoideae. Plodovi ove biljke omiljeno su voće mnogih ljudi tokom proleća, a bogati su vitaminima C, E i A, gvožđem, vlaknima, folnom kiselinom, kalijumom i magnezijumom. 

www.prevention.com

Sveže trešnje bogate su vodom, a u manjim količinama sadrže i vitamine, minerale, belančevine, ugljene hidrate, kao i celulozu, pektin i organske kiseline. Jedan od sastojaka je i kalijum, koji pozitivno deluje na izlučivanje vode iz organizma. Zbog toga, ali i zbog činjenice da sadrže veoma malu količinu masti, idealne su za održavanje vitke linije te se mogu jesti između obroka ili u voćnim salatama. Konzumiranjem trešanja podiže se nivo energije, ali se rešavaju i problemi sa nesanicom i hroničnim umorom, pošto sadrže melatonin koji pomaže ljudima koji imaju insomniju. Još jedan razlog zašto bi trebalo jesti trešnje je taj što je su one bogate vitaminom A, a samim tim i beta-karotenom, koji je odličan za vid i sprečava pojavu katarakte. Još jedan deo vitamina A je retinol, a on pomaže da koža izgleda zdravije i svežije, pa se od trešanja mogu praviti kvalitetne maske za lice

Trešnje su pune prirodnih antioksidanata, koji smanjuju rizik od dobijanja raka i srčanih oboljenja. Zbog velike količine vlakana, poboljšavaju varenje i smanjuju nivo holesterola u krvi. Odličan su izvor antocijanina koji umanjuje bol i otok, ali i ublažava simptome hroničnih bolesti kao što su giht i artritis. Osim toga, konzumiranjem trešanja mogu se sprečiti ili umanjiti grčevi u mišićima i menstrualni bolovi. Takođe, može se poboljšati funkcionisanje mozga, pa su trešnje poznate i kao hrana za mozak. Sadrže i flavonoide, koji predstavljaju prirodna protivupalna sredstva, ublažavaju simptome alergija i astme i jačaju kolagen — građevinski element vezivnog tkiva, kao što su hrskavica i tetiva. 

Health Nutrition articles CHERRIES ANTIOXIDANTS

Foto: www.stemilt.com

Međutim, ovo sezonsko voće ne bi trebalo da jedu osobe koje imaju insuficijenciju jetre ili bubrega. Ne preporučuju se ni osobama koje boluju od dijabetesa, jer sadrže veliku količinu šećera. Ipak, pošto pozitivno utiču na vid, mogu se povremeno uključiti u ishranu obolelih od dijabetesa, isključivo onda kada lekar da odobrenje. Uslovno rečeno zdravi ljudi, takođe, trebalo bi da vode računa i da ih umereno konzumiraju. Važno je napomenuti da ih ne treba jesti pre ručka, jer mogu usporiti izlučivanje sokova za varenje, što naročito otežava varenje mesa. Nakon konzumiranja trešanja ne bi trebalo piti vodu, a nikako pivo ili bilo koje drugo alkoholno piće.

Izvori:  kodren.com, zdravisimo.comprirodni-lijek.com.

 

Ključne reči: zdravlje , trešnje , hrana za mozak , proleće ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.