Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Jačim imunitetom protiv alergija

Ivana Đokić 13.4.2018. Komentari

Alergije se javljaju kao reakcije našeg imunog sisema na neku supstancu iz okruženja, hranu, sunce ili polen, u zavisnosti od godišnjeg doba, ali i stanja našeg organizma. Dolazak proleća, osim sunčanog i lepog vremena, donosi nam polen a samim tim i alergije. Samo oni koji imaju problema sa alergijama znaju koliko ovo stanje može da utiče na kvalitet života.

vcm.emol.com

Alergija je nepravilno funkcionisanje našeg imunog sistema i predstavlja reakciju organizma na materije iz našeg prirodnog okruženja koje nazivamo alergenima. Alergijske reakcije su raznolike — mogu biti blage i bezopasne, ali mogu biti i opasne po život. Simptomi su različiti, a neki od najčešćih su kijanje, kašalj, svrab u nosu, očima ili ušima, crvenilo na koži, povišena telesna temperatura, mučnina i malaksalost. Najčešći uzrok alergije na našim prostorima jeste polen. Simptomi alergije na polen su jači kada je sunčano vreme i kada duva vetar. Najčešće oboljevaju deca i mladi, ali alrgija na polen se može javiti u bilo kom periodu života. Alergije se nikada u potpunosti ne mogu izlečiti, ali jačanje imuniteta je jedan od načina da se drže pod kontrolom.

Najbolji način za sprečavanje i ublažavanje simptoma alergije jeste jačanje imunog sistema i zdrava ishrana. Prevencija je uvek najbolji pristup. Imunitet i alergije su nerazdvojivo povezani. Imunitet je stanje otpornosti organizma prema mikroorganizmima, njihovim toksičnim produktima i ostalim faktorima iz spoljašnje sredine. Oslabljen imunitet može biti uzrok mnogih zdravstvenih problema, uključujići i alergiju, dok je zdrav imunitet sposoban da sam sebe zaštiti od bolesti. Tokom sezona alergija najbolje je unositi kalcijum, cink, kao i vitamin C kojeg najviše ima u grejpfrutu i limunu. Treba unositi i dosta tečnosti, naročito mineralnu vodu koja sadrži magnezijum,a preporučuju se i beli i crveni luk, paradajz, probiotici, riba, orašasti plodovi i plodovi iz celog zrna žitarica kao što su semenke suncokreta, soja, ovsene pahuljice i pšenične klice. U ishranu treba uvrstiti i svež kupus, zelenu salatu, papriku i spanać. Namirnice koje su bogate vitaminima su obavezne u sezoni alergija.

Izvori: alternativa-za-vas.com, ordinacija.vecernji.hr, zdravahrana.com.

alergije,polen,imunitet,zdravlje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.