Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Zelena salata – izvor zdravlja

Ana Stojanović 24.3.2018. Komentari

Zelena salata (Lactuca sativa) je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije glavočika (Asteraceae). Bogata je vitaminima i mineralima, a ima vrlo malo kalorija. Štiti organizam od prehlade, gripa, srčanih smetnji, nesanice i drugih poremećaja i bolesti. 

www.nytimes.com

Lekovita svojstva zelene salate prepoznali su još Stari Grci i Rimljani. U Persiji se koristila za miran san, a prvi koji su je gajili bili su Egipćani. Postoji preko 200 vrsta, a kod nas su najpoznatije puterica, kristalka, rimska salata, endivija, radič, matovilac i rikula. Sastavni je deo mnogih obroka, a može se kombinovati sa maslinovim i suncokretovim  uljem, limunom, kao i sa listovima origana. Osim u ishrani, koristi se za pripremanje različitih maski za kožu. Bogata je vitaminima A, C, E, B1, B2, B3 i B6. Sadrži fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe i bakar. U zelenoj salati mogu se pronaći i proteini, ugljeni hidrati, dijetalna vlakna i veoma mala količina masti. Što su listovi tamniji, to je veća nutritivna vrednost. Najbolje je da se konzumira sveža, jer stajanjem gubi vitamine i minerale. 

Ova biljka pospešuje detoksikaciju, uspostavlja alkalnu ravnotežu i tako dovodi do povećanja energije, bolje probave i bistrijeg uma. Preporučljivo je da se jede kada smo nervozni, napeti i razdražljivi. Pomaže u kontrolisanju upala, štiti nervne ćelije, smanjuje nivo holesterola, kontroliše anksioznost, a ima i antioksidantna i antimikrobna svojstva. Vitamin C u salati štiti organizam od prehlade, gripa i moždanog udara. Vitamin E je prirodni antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja i kanceroznih procesa, dok su vitamini A i B2 korisni za oči, kožu i polne žlezde. Zelena salata sadrži i laktukarijum koga najviše ima u korenu i listovima i koji ublažuje bolove, smiruje nerve i uspavljuje. Zelena boja potiče od hlorofila koji deluje protiv grčenja krvnih sudova, smanjuje krvni pritisak i podstiče aktivnost srčanog mišića

Izvori: alternativa-za-vas.comnajzdravijahrana.com, kuhinjica.rs.

zelena salata,vitamini,zdravlje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.