Slačica kao lek

Jelena Živadinović 2018.
Komentari

Slačica je jednogodišnja biljka, kod nas uglavnom poznata kao sastojak senfa. Seme slačice je puno korisnih nutrijenata, povoljno deluje na zdravlje, a može se upotrebiti i u druge svrhe, u kozmetici i domaćinstvu.

www.usaveinclinics.com

Slačica potiče iz Indije, a u današnje vreme rasprostranjena je širom planete. Postoji bela, crna i braon slačica, a sve pripadaju porodici kupusa (Brassica). Gaji se namenski kao industrijska biljka, ali kao divlje, samoniklo rastinje sreće se na svim kontinentima. Ona je i medonosna biljka, koju pčele rado posećuju. Izuzetno je otporna na temperature, dobro podnosi mrazeve, a može sazrevati i na plus 10°C. U medicinske i prehrambene svrhe upotrebljava se sitno, svetlosmeđe okruglo seme, čija je lekovitost zabeležena još u spisima starim preko 5000 godina. Od semena slačice proizvodilo se još i etarsko ulje i brašno. Za njegovu lekovitost znao je i Hipokrat, a koristili su ga i Rimljani i stari Egipćani. Slačica je odličan izvor selena, kalijuma, kalcijuma, mangana, vitamina A i fosfora. Osim toga, veoma je bogata omega 3 masnim kiselinama koje gode zdravlju srca, ublažavaju upale i doprinose imunitetu. U novije vreme je otkriveno da je slačica veoma bogata alil-izotocijanatom (AITC), supstancom za koju se zna da pokazuje antikancerogena svojstva.

Osim u obliku senfa, seme slačice možete pripremiti i kao turšiju što je još zdravija varijanta, s obzirom na to da industrijski proizveden senf sadrži i konzervanse i aditive. Poznata je i kao odličan saveznik u borbi protiv gripa, prehlade, bronhitisa, sinuzitisa, upale pluća, promrzlina, reumatizma i bolova u mišićima. Slačica uspešno smanjuje glavobolju, snižava krvni pritisak i pomaže kod simptoma menopauze. Pri oralnom uzimanju slačice trebalo bi biti izuzetno obazriv jer u većim količinama izaziva iritaciju želuca i creva. U ovim slučajevima može se koristiti u obliku čaja, obloge ili kupke. Slačica se može koristiti i kao prirodni deterdžent za suđe. Njen prah odlično apsorbuje mast. Od semena slačice destilacijom dobija se etarsko ulje slačice, koje ima snažno antibakterijsko i antiparazitsko dejstvo, ali može biti veoma opasno i toksično ukoliko se nestručno upotrebljava. Izaziva crvenilo, plikove i rane po koži i sluzokoži, posledice neadekvatnog korišćenja se teško saniraju i mogu biti i fatalne, jer aktivni sastojak ovog ulja ima veoma mali molekul koji brzo i lako prodire u sve organe. Zato se ono drži dobro obezbeđeno u apotekama, a izdaje se samo na lekarski recept.

Izvori: zdravahrana.com, priroda-leci-sve.com, novosti.rs.

Ključne reči: slačica , senf , zdravlje ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.