Poboljšajte koncentraciju pri učenju prirodnim putem

Tamara Radovanović 2018.
Komentari

Uspešno učenje i pamćenje u velikoj meri zavise od koncentracije. Za postizanje dobre koncentracije i budnosti mladi često koriste razna stimulativna sredstva. Međutim, sveže lisnato povrće, crna čokolada, banana i zeleni čaj samo su neke od namirnica koje mogu efikasno da otklone probleme sa učenjem.

www.magoosh.com

Studenti se neretko žale da ne mogu da se skoncentrišu na pripremanje ispita. Koncentracija je jedan od najvažnijih faktora za uspešno učenje, a često ju je teško uspostaviti zbog različitih preokupacija kojim smo opterećeni. Studenti često smatraju da im velike količine kofeina, koje unose kroz različite vrste kafa i energetskih napitaka, mogu biti od pomoći, ali mnogi posežu i za tabletama za bolju koncentraciju. Iako su stručnjaci saglasni da ove tablete nisu štetne za zdavlje, postoje i izvesna ograničenja, pa tako njih ne bi smele da piju trudnice i osobe koje su imale ozbiljnijih zdravstvenih problema. Takođe, nije preporučljivo da se ova stimulativna sredstva uzimaju istovremeno sa nekim drugim lekovima. Postoje i oni koji tvrde da takve pilule samo imaju placebo efekat, a lekovi za koncentraciju iz grupe benzadiozepina posle duže upotrebe mogu da izazovu zavisnost. Osim fizičke aktivnosti i rešavanja ukrštenih reči ili sudokua, neka istraživanja su potvrdila da za rešavanje ovog problema mogu biti korisne i određene namirnice.

Sveže lisnato povrće, kikiriki i žitarice sadrže folnu kiselinu, čiji nedostatak može da ugrozi zdravlje moždanih ćelija i cirkulaciju krvi u mozgu. Karfiol, kupus i sojino zrno sadrže holin, koji je značajan za funkcionisanje nervnih ćelija. Na funkcije mozga pozitivno utiče i kurkuma, koja sadrži supstance koje neutrališu dejstvo slobodnih radikala. Takođe, divlji origano pojačava dotok kiseonika u mozak i sadrži više antioksidansa čak i od borovnice, koja je poznata kao hrana za mozak. Riba je bogat izvor proteina i omega 3 masnih kiselina koje usporavaju propadanje nervnih ćelija i važne su za dobru memoriju. Crna čokolada takođe može biti korisna, jer sadrži prirodne stimulanse poput kofeina, kao i određeni slatki napici. Banana, dinja, avokado i pomorandža izrazito pozitivno utiču na koncentraciju. Što se tiče lekovitog bilja, koncentraciju najefikasnije poboljšavaju ruzmarin, zeleni čaj, timijan, šafran i matičnjak. Alkohol i cigarete treba izbegavati, jer direktno ubijaju moždane ćelije i sprečavaju dotok krvi do mozga. Iz ishrane treba izbaciti i brzu hranu, industrijske mesne prerađevine, voćni jogurt i veštačke boje, jer predstavljaju neprijatelje uspešnog učenja i pamćenja. 

Izvori: dijetamesecevemene.com, 021.rs, planetazdravlja.com.

Ključne reči: zdravlje , koncentracija , učenje ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.