Pivo u službi zdravlja

Jelena Živadinović 2018.
Komentari

Pivo je jedno od najpopularnijih i najstarijih alkoholnih pića na svetu. Sadrži magnezijum, selen, vitamin B i druge hranljive materije. Konzumiranje ovog pića može povoljno uticati na zdravlje, ali neophodno je imati meru i piti ga u ograničenim količinama.

www.thedailymeal.com

Pivo se konzumiralo još u starom Egiptu, a prvi put je proizvedeno pre 7000 godina. Pravi se od mešavine vode, žitarica, hmelja i pivskog kvasca. Sladni ječam je najčešći izvor ugljenih hidrata, koji uz hmelj daju pivu određenu gorčinu i slatkoću, te deluju kao neka vrsta konzervansa. Pivski kvasac pomaže fermentaciju i stvaranje alkohola u pivu. Sadržaj alkohola kreće se od 3 do 40 odsto, u zavisnosti od vrste piva i recepture. Svetlo pivo obično sadrži 4 do 6 odsto alkohola. Na ukus piva dosta utiče temperatura. Što je hladnije, manja je i količina ugljen-dioksida, pa je time manje izražen ukus i miris ovog pića. Različiti proizvođači preporučuju optimalne temperature na kojima se služe njihova piva. Međutim, u zavisnosti od vrste, podvrste i sastojaka piva, mogu se dosta precizno odrediti temperature na kojima ono zadržava najbolji kvalitet. Na primer, Pilsner se služi na dosta niskim temperaturama, oko 0°C, dok se neke vrste mogu služiti na temperaturi od čak 13°C.

Umereno konzumiranje smanjuje rizik od srčanih oboljenja, jer vlakna iz piva pomažu snižavanje nivoa lošeg, a povećavaju nivo dobrog holesterola. Poznato je i da ovo piće utiče pozitivno na zdravlje bubrega, jer sadrži visok procenat vode, pa se toksini lakše izbacuju iz organizma. Takođe, smanjuje mogućnost dehidracije, koja je jedan od glavnih uzročnika nastanka kamena u bubregu. Umereno konzumiranje sprečava rast bakterija koje su odgovorne za čir na želucu i jača apetit, dok hmelj čini probavu efikasnijom.

Posle fizičke aktivnosti pivo hidrira organizam bolje od vode, jer gaziranost bolje gasi žeđ. Može pomoći i pri uklanjanju gornjeg sloja mrtve kože i omekšavanju stopala. Često se koristi i za negu kose, jer sprečava gubitak iste i pojavu peruti, jača je, daje joj prirodni sjaj i sprečava ispravljanje kovrdžave. Pivo ima i antikancerogeno dejstvo. Naravno, ne smemo zaboraviti da je pivo alkoholno piće. Zato je najvažnije odgovorno konzumiranje, jer preterano konzumiranje može izazvati probleme sa srcem i jetrom. Važno je napomenuti i da se u nekim situacijama ne preporučuje čak ni umerena upotreba, i to dok su žene u drugom stanju ili dok se upravlja vozilomIstovremeno konzumiranje lekova i piva takođe se ne sme praktikovati.

Izvori: narodnilijek.comlifepressmagazin.comstvarukusa.rs.

Ključne reči: pivo , zdravlje , alkohol ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.