Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Ishrana tokom leta

Maša Stojiljković 10.7.2021. Komentari

Borba protiv vrućine tokom leta podrazumeva i biranje laganije hrane. Prilagođena ishrana tokom leta može da doprinese lakšem podnošenju visokih temperatura.

Foto: unsplash.com

Letnja ishrana podrazumeva više vitamina, voća i povrća, a manje masne hrane. Preporučuje se unos svežeg voća i povrća zato što ono obiluje vodom, vitaminima i mineralima, dok treba da izbegavamo tešku i začinjenu hranu jer se ona teže vari. Narandžasto, crveno i žuto voće i povrće bogato je biljnim pigmentima koji imaju jak antioksidativni učinak i štite kožu od štetnog uticaja. Leto nam donosi voće koje najviše volimo pa njegovo prisustvo treba da iskoristimo na najbolji mogući način. Trešnje, lubenice, breskve i jagode uvrstite u svakodnevnu upotrebu, bilo kao redovnu užinu, desert nakon doručka ili kao sastavni deo smutija, koji menja obrok i drži Vas sitim, a pritom ne stvara teskobu u želucu. Smutiji na bazi vode i čaja, ali i na bazi mleka ukoliko ne pazite na kalorije, u kombinaciji sa voćem poput banane, maline, jagode, kupine su sjajna opcija za doručak. Takođe, voćni jogurti su mnogima lepo osveženje. Međutim, kupovni u sebi mogu da sadrže previše šećera pa je bolja opcija spremiti ih kod kuće. Univerzalni recept su dve trećine nemasnog jogurta i jedna trećina nekog voća. Ukoliko Vam nije dovoljno slatko, možete dodatno da zasladite i Vaš domaći voćni jogurt je spreman. 

Supe i čorbice se obično vezuju za zimske dane, međutim, one su idealne za leto, jer su lagane, a pritom i ne zahtevaju dugu pripremu. Možete da pravite kremaste čorbe, ali i čorbice sa šargarepom, šampinjonima, brokolijem, karfiolom, peršunom. Možete da ih kombinujete i sa sitno isečenim belim mesom i krompirićima, ali u manjim količinama. Što se tiče mesa, njegova upotreba se preporučuje samo dva puta nedeljnoRiba je bogata omega 3 masnim kiselinama, pa bi trebalo da se nađe na meniju barem jednom nedeljno. Ono što se posebno naglašava je da visoke temperature utiču na namirnice i na njihovu svežinu, tako da je važno da obratite pažnju na način pripreme hrane i da ne pravite zalihe, već svakodnevno kupujte sveže namirnice. Sveže voće i povrće je potrebno da detaljno operete  tekućom vodom.

Foto: unsplash.com

Kada je u pitanju izbor pićaalkoholna, zaslađena i gazirana mogu da doprinesu procesu dehidratacije. Ako ste ljubitelji kafe i zelenog čaja, imajte na umu da je reč o napicima punim kofeina, koji može da utiče na dehidrataciju organizma, što znači da biste tokom leta trebali sebi da priuštite šolju kafe dnevno. Limunada od ceđenog limuna, bogata vitaminom C, idealna je za letnje dane i čišćenje organizma. Tokom leta voda je veoma važna za toplotnu regulaciju našeg tela kao i za obavljanje mnogih životnih procesa. Upravo iz tog razloga tokom leta morate da poboljšate hidrataciju. Pijte dovoljno vode i uvek sa sobom imajte flašicu. 

Ukoliko putujete u letnjim mesecima, za putovanje izbegavajte pripremljenu hranu koja je veoma kvarljiva i obezdedite vodu u velikim količinama. 

Izvoriwww.klubzdravlja.rsnadijeti.com

          

zdravlje,ishrana,leto,voće,povrće,Voda,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.