Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Riba kao izvor zdravlja

Ivana Đokić 5.1.2018. Komentari

Riba blagotvorno deluje na naše zdravlje. Osim vitamina, minerala i masnih kiselina, odličan je izvor belančevina. Usporava proces starenja, poboljšava pamćenje, značajna je za kosti i prevenciju depresije, ali i drugih oboljenja.

www.utile.fr

Riba je višestruko korisna za organizam. Sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12, koji su bitni za pravilno funkcionisanje nervnih ćelija. Morska riba bogata je jodom, kalijumom, natrijumom i bakrom, dok slatkovodna sadrži nešto manje natrijuma i joda. Riba takođe obiluje kalcijumom, koji se nalazi u ljuskama, a sadrži i poseban enzim trietilamin, koji joj daje karakterističan miris i podstiče lučenje želudačnih sokova. Osim vitamina, minerala i masnih kiselina, odličan je izvor belančevina, zbog čega je sportisti redovno konzumiraju. Ova namirnica je vredan izvor i vitamina A, D i E, kao i omega 3 masnih kiselina. Riblje meso po svojim nutritivnim svojstvima spada u grupu najkvalitetnijih namirnica. 

Blagodeti konzumiranja ribe su višestruke. Omega 3 masne kiseline, koje ova namirnica sadrži, povećavaju nivo dobrog, a smanjuju nivo lošeg holesterola i triglicerida u krvi. Takođe, imaju značajnu ulogu u poboljšanju imunih funkcija i odlična su prevencija za bolesti srca i krvnih sudova. Riba usporava proces starenja, a bitna je i za razvoj moždane kore, za kosti, dobro pamćenje i prevenciju depresije i Alchajmerove bolesti. Riblje ulje je korisno za sprečavanje mnogih bolesti i tegoba, a dokazano je i da smanjuje rizik za nastanak infarkta i malignih oboljenja. Riba se najčešće može naći na posnoj trpezi − jedemo je na Badnje veče, Veliki petak i tokom posnih slava. Međutim, trebalo bi da se češće nalazi na našem jelovniku, najmanje dva puta nedeljno. Trudnicama se preporučuje u što većim količinama, jer pogodno deluje na razvoj bebinog mozga. Pored svih ovih lekovitih svojstava, triptofan, koji se nalazi u lososu, pomaže nam da zaspimo, jer važi za jedan od najboljih prirodnih sedativa.

Izvori: http://www.stetoskop.infohttp://www.kuhinjica.rswww.agromedia.rs.

riba,zdravlje,vitamini,ishrana,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.