Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Keto dijeta - dobar izbor?

Anđela Jeremić 15.5.2021. Komentari

Dijete podrazumevaju određeni način ishrane. Ne koriste se samo za mršavljenje, već i za poboljšanje zdravlja. Izbor dijete zavisi od cilja i kvaliteta života. Keto dijeta, ili keto ishrana, predstavlja svetski trend, pa se mnogi odlučuju baš za nju. 

Foto: www.pexels.com

Keto, odnosno ketogena dijeta, kako je mnogi nazivaju, podrazumeva zamenu namirnica koje sadrže visok sadržaj ugljenih hidrata namirnicama koje su bogate mastima. Ona omogućava telu da proizvodi molekule ketone, koji su izvor energije kada je nivo šećera (glukoze) u nedostatku. Ketoni nastaju kada se konzumiraju male količine ugljenih hidrata. Jetra je odgovorna za proizvodnju ovih ketona od masti. Kada se unos ugljenih hidrata smanji, telo se dovodi u stanje koje se naziva ketoza, zbog čega je ova dijeta i dobila ime. Ketoza je stanje u kome naš organizam efikasno koristi masti kao izvor energije. Na ovom režimu ishrane telo koristi masti kao gorivo, ali isto tako ih sagoreva 24 sata.

Ovaj način ishrane odličan je za brzo mršavljenje, ali postoje i druge prednosti: organizam se oseća manje gladnim, a ima konstantne zalihe energije, što pomaže da se osećate energičnije i fokusiranije. Ova dijeta podrazumeva konzmiranje samo 50 g ugljenih hidrata po danu. Što je manje ugljenih hidrata, to se efikasnije postiže ketoza i započinje proces mršavljenja. Pri svemu tome, može se ostvariti i pozitivan uticaj na dijabetes tipa 2. Ketoni podstiču mozak koji svakodnevno troši mnogo energije, a ne može se direktno fokusirati da radi na mastima.

Foto: sleepsherpa.com

Namirnice koje se preporučuju su od prirodnih masti: malac, maslinovo ulje, riba, morski plodovi, meso, jaja, sir, povrće, avokado. Hrana treba prvenstveno biti bogata mastima, a samo umereno visokim sadržajem proteina, jer se višak proteina može pretvoriti u šećer u krvi. Namirnice koje treba izbegavati su: pšenica, pirinač, kukuruz, med, banane (jer sadrže visok nivo šećera), krompir. Takođe, alkohol je zabranjen zbog svog sadržaja ugljenih hidrata. Alkoholna pića vas mogu izbaciti iz ketoze. Treba izbegavati i bezalkoholna pića bez šećera, jer su baš ona često bogata šećernim alkoholima, koji mogu da utiču na nivo ketona u krvi. Osim toga, često su visoko rafinisana.

Ketogena dijeta je prvobitno nastala kao pomoć u tretiranju neuroloških bolesti, kao što je epilepsija. Kasnije se pokazalo da je ona efikasna i kod ostalih poremećaja: srčanih bolesti, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, tumora, policističnih jajnika, povrede mozga i akni, kao i za održavanje triglicerida i holesterola. Mnogi odustaju od ove dijete, jer zahteva da se vodi računa o svakom obroku, ali vremenom se može navići na ustaljeni raspored ishrane. 

ac3899117c9edfbbe5dec95417b4d140 Generic

Foto: unsplash.com

U periodu adaptacije može doći do povećanog osećaja gladi, problema sa probavom i snom, jer se organizam navikava na nešto novo. Dok telo krene sa trošenjem masti, potrebno je vreme, a svako naredno korišćenje šećera vraća na početak, odnosno ponovnom prilagođavanju tela na keto ishranu. Keto dijeta postala je trend upravo zbog efikasnosti, ali ipak morate uzeti u obzir i to da nije svaki organizam isti. Pre nego što se odlučite na bilo koju ishranu ili dijetu, posavetujte se sa nutricionistom.

Izvorichronobiotic.rswww.treningcentartajs.com

zdravlje,ishrana,keto dijeta,dijeta,mršavljenje,ugljeni hidrati,prirodne masti,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.