Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Upotreba anksiolitika kod studenata

Kristina Petrikić 29.4.2021. Komentari

Anksiolitici su lekovi koji se koriste za ublažavanje laganih psihičkih poremećaja, neuroza. Često se koriste i za ublažavanje posledica stresa, napetosti, teskobe i sličnih poremećaja. Iako studiranje važi za jedan od najlepših perioda života, kod velikog broja studenata ovaj period je obeležen velikim stesom i anksioznošću.

Foto: pixabay.com

Stres postaje najgori u mesecima ispitnog roka, kada se dnevna rutina svede na učenje i ispijanje energetskih pića. Studenti često upadaju i u depresiju, najviše zbog nedostatka vremena zbog svih obaveza oko fakulteta. Često gube interesovanje za stvari koje su nekada predstavljale zadovoljstvo, postaju asocijalni, gube apetit ili imaju povećan apetit, imaju problem sa nesanicom ili previše spavaju. Strah i panika se često javljaju uoči ispita. U želji da se kontroliše i smanji napetost, mnogi se odlučuju za korišćenje lekova. Uglavnom se odlučuju za neki od anksiolitika.

Kao i drugi lekovi, anksiolitici mogu da stvore zavisnost ukoliko su nepravilno propisani i ukoliko se neracionalno primenjuju. Mogu imati nuspojave, a najčešće se javljaju konstipacija, konfuzija, hipotenzija i glavobolja. Slični simptomi se javljaju i ukoliko je doza anksiolitika nepravilno povećana. Tablete koje smiruju napetost opuštaju mišiće i centralni nervni sistem i imaju ulogu trenutnog rešenja za aktuelne probleme. Ovi lekovi se mogu dobiti isključivo na lekarski recept, pa su izbor biljni preparati koji imaju slično delovanje kao anksiolitici.  

 


pexels anna tis 6428361

Foto: www.pexels.com

Bitno je uočiti i boriti se protiv stresa ne samo da bismo se osećali dobro ili završili fakultet, već najviše zbog svih daljih negativnih postupaka koje stres može da izazove. Veoma je poražavajuće to što uglavnom studenti kada vide da im lekovi ne pomažu dovoljno, spas pronalaze u alkoholu i narkoticima, a mali broj je onih koji pokušavaju rešenje da pronađu na psihoterapiji. Većina je prošla ili prolazi kroz neki dodatni stresni period, ali uz adekvatnu pomoć ovo stanje ne mora da bude svakodnevica svakog studenta. Osim odlaska kod psihoterapeuta, od velike je pomoći i dovoljno sna i zdrava ishrana. Ovo neizmerno pomaže njihovom mentalnom stanju. Takođe, jako je značajna fizička aktivnost, zato što odlično otpušta stres koji se nakupi u toku dana. Ono što najviše pomaže jeste dobra organizacija. Organizujte svoje vreme na najbolji način, zaštite sebe i svoje zdravlje kad god ste u prilici.

Uprkos tom očiglednom trendu pomame za sedativima, stres bi najpre trebalo pobediti druženjem sa prijateljima, bavljenjem sportom, šetnjom. Neka studentski dani budu najbolje životno doba.

Izvori: stetoskop.info 

zdravlje,studenti,stres,ispiti,lekovi,anksiolitici,Upotreba anksiolitika,anksioznost,napetost,fakultet,studetski dani,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.