Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Multipla skleroza − faktori rizika, simptomi i terapija

Tijana Milenković 30.12.2017. Komentari

Multipla skleroza je hronično zapaljenje centralnog nervnog sistema (mozga i kičmene moždine). O ovoj neizlečivoj bolesti zna se više od 150 godina, ali je uzrok njenog nastanka i dalje nepoznat.

www.e-psikiyatri.com

U osnovi ove bolesti je autoimuni proces u kome imuni sistem prepoznaje sopstvene delove nervnih ćelija kao strane, pa dolazi do aktivacije odbrambenih mehanizama protiv ćelija sopstvenog organizma. Genetski faktori su osnova za nastanak ove bolesti, dok agensi spoljašnje sredine (virusi i bakterije) mogu doprineti njenom ispoljavanju. Multipla skleroza se može javiti u bilo kom periodu života, ali je najčešća među osobama uzrasta između 20 i 40 godina. Bolest je dva puta češća kod žena nego kod muškaraca. Ne postoje specifični simptomi, pa se za ovo oboljenje često koristi naziv tihi ubica. Prvi simptomi su uglavnom u vezi sa centralnim nervnim sistemom, a najčešće se javljaju smetnje sa vidom, vrtoglavice, nestabilnost pri hodu, slabost u rukama i nogama i zamor.

Tok i prognoza bolesti su individualni i ne mogu se predvideti. Ponekad dolazi do pogoršanja simptoma, ali pacijenti mogu da vode normalan život, da rade, pa čak i da imaju imaju decu. Multipla skleroza je neizlečiva, ali postoje lekovi koji mogu usporiti razvoj bolesti. Osim lekova, napredovanje bolesti mogu usporiti i fizička aktivnost, zdrava hrana, zdrav život bez stresa i nervoze. Oboleli od multiple skleroze trebalo bi da izbegavaju visoku temperaturu, ali im sunčanje prija jer vitamin D ima određena imunska svojstva, zbog čega je korisno da njegov nivo kod obolelih od multiple skleroze bude visok.

Izvori: stetoskop.infoplivazdravlje.hrnovosti.rs.

multipla skleroza,CNS,zamor,zdravlje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.