Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Značaj detoksikacije organizma

Anđela Jeremić 3.4.2021. Komentari

Odabir namirnica i hrane koju unosimo u naš organizam je veoma bitan i zahteva strpljenje. Sve češće se dešava da se, pogotovo u gotovoj hrani, nalazi dosta hemikalija i štetnih materija. Pored toga, nalaze se i u vazduhu i u vodi. Kako očistiti organizam od njih i šta je zapravo detoksikacija?

Foto: www.psychologies.co.uk

Detoksikacija organizma je složeni proces uklanjanja štetnih materija koje se vremenom natalože u telu. Otrovne hemikalije, veštački dodaci u hrani, zagađivači su toksini koji remete balans u našem organizmu. Oni se nalaze svuda oko nas, tako da se nikada u potpunosti ne možemo zaštiti od njih, ali upravo radi toga postoji detoksikacija. Ovaj proces pomaže da se uklone nečistoće iz krvi u jetru, kako bi se izbacile. Takođe, telo eliminiše toksine preko bubrega, creva, pluća i kože. Naše telo uvek reaguje, stoga je važno obratiti pažnju na svaki znak. Stalni osećaj umora, nedostatak energije i glavobolja neki su od znakova da je našem organizmu potrebno čišćenje

Postoje različiti preparati koji se preporučuju, ali su njihove cene često nepristupačne. Međutim, čišćenje organizma od toksina može se obaviti i na prirodan način. Sada dolazimo do dela gde su od velikog značaja zdrave životne navike. Za ovaj proces, koji možete ponavljati na nekoliko meseci ili jednom mesečno, potrebno je najmanje tri dana. Ovo ne znači da samo u toku ta tri dana treba voditi računa. Redovan i kvalitetan san pomaže da se očuva zdravlje, a naše telo se u toku sna regeneriše i prirodno čisti. Kako najvećim delom naše telo čini voda, jasno je da je ona najbolja pomoć u ovom procesu. Optimalni dnevni unos omogućava da se telo na najbrži način, putem urina ili znoja, oslobodi toksina. Zeleni čaj, čaj od maslačka ili koprive, podstiču rad bubrega i tako čiste organizam, ali bez dodatka šećera

Foto:www.realbuzz.com

Prednost treba dati hrani koja podstiče lučenje mokraće, dakle, domaća supa, voće, povrće. Rukola čisti jetru, a preporučuje se i konzumiranje spanaća, borovnice, cvekle, jabuke, đumbira, limuna i lanenog semena. Treba izbaciti kafu i veštačke šećere, pa se napitak sa đumbirom i limunom može uvrstiti u dnevnu rutinu. Izbegavanje brze hrane, alkohola, soli, gaziranih napitaka, margarina, slatkiša, grickalica i gotovih jela se podrazumeva, jer unosom tih namirnica ovaj proces gubi smisao. Posvećenost sebi je na prvom mestu. Stres nije poželjan, ali zato fizička aktivnost jeste, kao i masaže.

Uklanjanjem toksina iz tela i trajnom promenom ishrane, organizam može biti zaštićen i sposobniji za održavanje optimalnog zdravlja. Svaki put, pre nego što kupite neku namirnicu, razmislite o njenoj štetnosti. Čuvajte svoj organizam od dodatnih toksina.

Izvorionefit.rswww.teamedica.me

zdravlje,detoksikacija,organizam,telo,Čišćenje organizma,toksini,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.