Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Šta je melatonin i zašto je dobar po organizam?

Milijana Jovanović 18.3.2021. Komentari

Melatonin jeste hormon spavanja kojeg luči epifiza. Ovaj hormon izuzetno je važan za naš biološki sat koji nam daje signale kada je vreme za spavanje, a kada za aktivnost. Na nesreću, mnoge stvari mogu poremetiti nivo i lučenje melatonina u organizmu, pa kad bi trebalo da spavamo mi smo često budni i obrnuto. No, osim što je melatonin neophodan za zdrav san, on ima bitnu ulogu i za očuvanje kože.

Foto: www.skinfinityuk.com

Melatonin je moćan saveznik zdravlja, jer se bori protiv slobodnih radikala u organizmu. Slobodni radikali, nastaju zbog loših životnih navika, kao što su nezdrava prehrana, premalo kretanja i premalo spavanja. Oslobađajući organizam od viška slobodnih radikala, melatonin nas štiti od kardiovaskularnih i srčanih bolesti, kao i od nakupljanja masnoće u krvnim sudovima. Lučenje ovog hormona, se kod čoveka prirodno smanjuje starenjem. Ispitivanja su pokazala, da je upravo to razlog, zašto mala deca najduže spavaju, dok tinejdžeri idu na spavanje sve kasnije, a starija populacija se često budi veoma rano. Nedostatak melatonina u telu kod starijih osoba, povezan je sa opuštenom kožom, staračkim pegama i borama na licu. Zato se melatonin, naziva još i hormon mladosti, i koristi se u anti-age tretmanima.

Korišćenje melatonina u zrelijim godinam, osim što će koži lica vratiti vitalnost i prirodno povećati njenu odbranu od svih štetnih uticaja, oporaviće je i od štete koja joj je načinjena od spoljnjih uticaja tokom dana, kada je koža izložena sunčevim zracima. Prema tome, melatonin je i sam po sebi zaštitni faktor! Osim što sjajno radi sa uobičajenim anti age sastojcima, poput retinola i vitamina C, takođe, dobro se slaže sa hijaluronskom kiselinom, poboljšavajući elastičnost kože. Preporučljivo je koristiti proizvod za negu kože koja sadrži melatonin, u večernjoj rutini, kada je i sam proces obnavljanja kože duži i bolji. Tako će antioksidantni nivoi biti najbolji, omogućavajući im da vrše besprekornu funkciju na koži. Osim uveče, može se koristiti i ujutru, ali ga obavezno ukombinujte sa SPF-om (zaštitni faktor), kao poslednji korak u jutarnjoj rutini za negu kože! Ukoliko je Vaša koža mlada, te još uvek ne zahteva anti age tretmane, melatonin u svoj organizam, možete uneti i kroz određene namirnice. Trešnje i višnje su jedan od retkih prirodnih izvora melatonina, ali kada nije sezona, možete ga pronaći  i u kukuruzu, orasima, đumbiru, ili zobenim pahuljicama, pa čak i u pivu.

Izvori: wannabemagazine.comperfecta.hr

zdravlje,melatonin,koža,organizam,hormon,anti age,zaštitni faktor,trešnje,san,slobodni radikali,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.