Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Kofein - štetan ili ne?

Kristina Petrikić 17.2.2021. Komentari

Jutro bez kafe, za mnoge je nemoguće. Jedna šoljica koja će nas razbuditi i podići nam energiju, kako bi pregurali dan, čini da zaboravimo da ona može biti štetna po naše zdravlje. Da li ste se ikada zapitali kako kofein sve može uticati na naše raspoloženje i organizam?

Foto: unsplash.com

Kofein je stimulans koji se prirodno nalazi u čaju, kafi i kakau, gaziranim pićima, kao i u nekoj hrani biljnog porekla. Može se naći u određenim vrstama lekova. Može se proizvoditi i sintetički, i koristi se kao aditiv u energetskim napicima. Njegova upotreba je svakodnevna, a najviše se koristi u vidu kafe i čaja, koji su neizostavni deo ljudskog života. Čajevi sadrže manju količinu kofeina od kafe. 

Kofein, posle prvog gutljaja, stiže do glavnog centra za zadovoljstvo u mozgu i podiže nivo beta endorfina, hormona koji izaziva osećaj prijatnosti. On utiče i na nadbubrežne žlezde koje pojačano luče hormone stresa. Zbog endorfina, organizam nema načina da oseti da je u krvotoku upravo ubačen hormon stresa. Zbog tog prikrivenog stresa, naše telo se razbuđuje i mi imamo utisak da smo odjednom bolje raspoloženi, budni i puni energije. Što više koristimo kofein, naše telo kreće da se navikava na njega i tako stvara potrebu za još većom količinom kofeina. Kada dođe do prekida unosa kofeina, ili do manje količine od one na koje je organizam navikao, promena će biti praćena nekim simptomima poput glavobolje, poremećaja spavanja ili nemira. To se naziva sindrom prekida kofeina

 nathan dumlao Y3AqmbmtLQI unsplash

Foto: unsplash.com

Koliko je on štetan, govori činjenica da je na skali težine odvikavanja na petom mestu, odmah posle heroina, nikotina, kokaina i alkohola. Doza koja se unosi u organizam zavisi od napitka i postupka proizvodnje istog. U jednoj šolji kafe, nekada se može naći do 75 miligrama kofeina, a u zavisnosti od vrste kafe, i do 270 miligrama. Prekomerno korišćenje kofeina, više od 500 do 600 miligrama dnevno, može da izazove nesanicu, nervozu, nemiruznemiren želudac, brzo lupanje srca, podrhtavanje mišića i mnoge druge pojave. Ova supstanca može čak i izazvati smrt, ali u poređenju sa njegovom širokom potrošnjom, ovi slučajevi su veoma retki.  

Umereno konzumiranje kofeina, najčešće nije štetno, čak može dati i pozitivne efekte na organizam. Zbog toga je bitno da pazite šta jedete, šta pijete i koje lekove uzimate.

Izvorihttp://medicalcg.me/www.stetoskop.infowww.eklinika.rs

zdravlje,kafa,kofein,čaj,zavisnost,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.