Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Sprečite dobijanje kilograma tokom praznika

Nenad Krstić 8.1.2021. Komentari

Na prazničnoj trpezi se uvek nalazi mnoštvo različitih đakonija kojima je veoma teško odoleti. Ipak, posledice se osete gotovo odmah. Pitanje je kako biti osoba jakog karaktera koja će odoleti iskušenjima koje izaziva praznična trpeza? 

Foto: coloradopaincare.com

Praznici zaista mogu biti izazovni po pitanju ishrane, posebno za one koji su tek negde na početku i za naše podneblje gde je prejedanje tokom praznika praktično tradicija. Međutim, to ne znači da se morate ugojiti, samo treba malo da povedete računa o određenim stvarima i uživate u praznicima, kao svi ostali.  Sve dok to radimo razumno i s merom, uživanje u ukusnoj hrani neće predstavljati nikakav problem. Ipak, samo prejedanje nosi sa sobom posledice koje se ne odnose samo na povećanje telesne težine. Pored viška kilograma, ono može prouzrokovati i neprijatan osećaj jer je želudac pretpan, i zbog toga vrši pritisak na susedne organe. Većina nas pokušava da povede računa sa kilogramima tako što preskače neki od obroka.  Međutim, iako mislite da ste time postigli kalorijski deficit, zapravo ste dopustili sebi da pojedete ogromnu količinu kalorične hrane što ne biste postigli jednim regularnim obrokom. U tom slučaju su ogromne šanse da pojedete mnogo veću količinu hrane nego što biste sa regularnim obrokom i jednom jačom večerom.

Mnogi dodaju par kilograma tokom praznika, uglavnom zato što jedu čak i kada osete da im je dosta. Nikada više nego tada čujete sve oko sebe kako se žale da su se prejeli, ne mogu da dišu i slično..Takođe, nedovoljno sna može biti okidač za prejedanje i žudnju za slatkišima. Ukoliko budete regulisali san i spavali onoliko koliko treba, mnogo su manje šanse da ćete uopšte imati želju za prejedanjem. Praznici sa sobom donose i manjak fizičke aktivnosti, koja je ključna za održavanje telesne mase tokom ovih dana. Ne morate tokom praznika ići u teretanu svakodnevno jer jedete više, ali možete dati neki svoj minimum. Prošetajte nakon ručka umesto da legnete da spavate. Tokom praznika zanemarujemo hidrataciju organizma. Uzimanjem dovolje količine vode, smanjujete rizik od prejedanja. 

Umerenošću tokom najlepših dana u godini, smanjićete rizik od viška kilograma, i samim tim ove dane provesti najbolje što možete. 

Izvori: mojpedijatar.co.rs   wannabemagazine.com   fitt.rs

 

zdravlje,višak kilograma,nova godina,praznici,Prejedanje,kalorije,kilogrami,gojaznost,hidratacija,organizam,šetnja,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.