Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Negovana koža i tokom zime

Anđela Jeremić 26.11.2020. Komentari

Koža čini najveći sistem organa ljudskog organizma i jako je bitna za naše zdravlje. Kako bi o njoj trebalo da vodimo računa u toku cele godine, veću pažnju zahteva upravo zimi, kada može doći do raznih promena.

Foto: www.fashionedits.com

Faktori koji utiču na kožu u toku zime su brojni, među kojima je niska temperatura i vlažnost vazduha. To utiče na kožu i dovodi do smanjene sposobnosti epidermisa (štiti nas od toksina, bakterija i gubitka tečnosti) da sintetiše lipide (formiraju njenu zaštitnu barijeru i vezuju vlagu, a kada nedostaju lipidi, koža može da postane suva i da deluje zategnuto i grubo) i na usporavanje stvaranja sebuma. Najčešće dolazi do isušivanja, ljuspanja, pucanja i iritacije kože. Zbog toga  je u zimskom periodu neophodna dodatna i pravilna nega kože kako bismo je održali vlažnom, mekom i glatkom.

Na prvom mestu je zaštita. Pre izlaska na otvoreno, pogotovo nakon pranja lica i tuširanja, jako je bitno zaštititi kožu, kao i usne. Za tuširanje koristiti mlaku vodu, izbegavati dugotrajne i tople kupke, koje dehidriraju kožu uklanjanjem njenih prirodnih masnoća. Nakon tuširanja vaša je koža čista i nezaštićena i zato ovu dnevnu rutinu morate maksimalno da iskoristite. Kako bi se sprečilo isušivanje kože, ali i drugi problemi, bitna je hidratacija kože. Koža na niskim temperaturama gubi vlažnost, isušuje se i onda dolazi do pucanja i perutanja, što se može sprečiti ukoliko nadoknadite vlažnost koju je izgubila. Svakodnevnim korišćenjem krema (poželjno onih na bazi ulja), pravi se sloj na našoj koži koji sprečava gubljenje vlažnosti. Kreme koje koristimo treba da sadrže masne kiseline i komponente poput prirodnih vlažećih faktora: uree, glicerola, alfa-hidroksi kiselina, koje imaju veći kapacitet vezivanja vode. Korisni su i dodaci ostalih vitamina i hranljivih materija koje su neophodne koži. Kako smo zbog pandemije počeli da koristimo dezinfekciona sredstva, naša koža svakako zahteva negu nakon toga. Stručnjaci kažu da je bitno naneti hranjivu, hidratantnu masku ili kremu za ruke i ostaviti da deluje i upije u kožu preko noći. Pored šala, rukavica i krema, ne zaboravite balzam/melem za usne. Usne su izuzetno osetljive na zimskom i hladnom vremenu, lako se suše i pucaju. Preporučuje se korišćenje balzama za usne više puta u toku dana, čim se pojavi osećaj suvoće. Uveče pre spavanja poželjno je namazati usne debljim slojem pantenol masti, da bi se odrzala njihova vlažnost i nežnost.

Za zdravu kožu je jako važna i zdrava ishrana. Obogatite svoju ishranu voćem i povrćem koje sadrži vitamine, minerale i velike količine vode. Voda je glavni prijatelj vaše kože, tako da se preporučuje veći unos tečnosti u organizam. Kafu zamenite čajevima, a posebno zelenim čajem, koji će očistiti vaše telo od toksina i koži pružiti potrebnu vlažnost. Brinite o unutrašnjem i spoljašnjem zdravlju i vaša koža će vam biti zahvalna.

Izvori:www.elle.rsdermatim.net.

zdravlje,ishrana,zaštita,voće,koža,zima,organizam,hidratacija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.