Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Brze dijete negativo utiču na zdravlje

Nenad Krstić 13.11.2020. Komentari

Većina svetske populacije se danas bori sa viškom kilograma. Pokušavajući da nađu najbrži način kako da se reše kilograma, dovode svoje fizičko, ali i psihičko stanje u opasnosti od pojave drugih zdravstvenih problema.

Foto: www.myhealthyclick.com

Svetska zdravstvena organizacija sa velikom zabrinutošću već godinama ukazuje na epidemiju gojaznosti. Broj gojaznih osoba je trostruko uvećan u odnosu na podatke stare samo dve do tri decenije. Računa se da sa viškom kilograma problem ima svaka druga odrasla osoba na našem kontinentu, dok jedno od petoro dece ima prekomernu težinu.  Kada govorimo o gojaznosti, to nije  samo estetski problem, već je u pitanju nešto što može ozbiljno da ugrozi naše zdravlje. Problem današnjice je što većina onih koji se odluče na dijetu u potpunosti zanemaruju, možda i najvažniju, fizičku aktivnost. Čak i ako ste dostigli idealnu težinu, fizička aktivnost i dalje treba da  bude zastupljena u vašem životu. Jedna studija je pokazala da su oni koji su odvojili 30 minuta na dan, bili uspešniji u gubljenju kilograma, u odnosu na one koji se nisu bavili fizičkim aktivnostima. 

Naš metabolizam je skup složenih biohemijskih procesa, i jednostavno ne postoji prekidač koji možemo da okrenemo i da mu naredimo da se odjednom ubrza ili uspori. Svako nasilno uplitanje u njegov rad može da dovede do oštećenja koja nekada mogu da imaju i veoma ozbiljne posledice. Brze dijete, poput suve dijete su popularan način da izgubite težinu i predstavlja prestanak konzumiranja vode. Ovakav način ishrane traje pet dana i za to vreme možete skinuti i do četiri kilograma, smatraju oni koji ga se pridržavaju. Unos vode ograničava se na dve čaše od po dva i po decilitra za 24 sata, a nije dopušten unos nijedne druge tečnosti. Obroci bi trebalo da budu mali i da ne sadrže so jer ona vezuje vodu za telo. Preporučuju se dva obroka dnevno. Večera je zabranjena, kao i unos više od 500 kalorija. Ovakva dijeta može jako negativno da utiče na vaš organizam, jer osobe koje su unosile i pet puta više kalorija stvaraju veliki šok za organizam. Pored ove, postoji još mnogo takvih dijeta koje razaraju naš organizam i obaraju imuni sistem.

Zbog toga, pre nego što se odlučite za neku dijetu, dobro razmislite o negativnim posledicama koje sa sobom one nose. 

Izvori: benu.rs elle.rs yumama.com

zdravlje,SZO,gojaznost,brza dijeta,metabolizam,fizička aktivnost,višak kilograma,dijeta,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.