Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Zeleni čaj − čudesni napitak

Anđela Jeremić 22.10.2020. Komentari

Kada se govori o prirodnim čajevima i njihovom dejstvu, nikako ne može da se zaobiđe zeleni čaj, koji se u tradicionalnoj medicini u Kini, koristi za lečenje. Njegove namene su brojne, a prvo što se vezuje za zeleni čaj je mršavljenje. 

www.bbcgoodfood.com

Kada se pogleda sastav gotovo svakog suplementa za mršavljenje i sagorevanje masti, zeleni čaj je često naveden kao jedan od sastojaka. Aktivna jedinjenja u zelenom čaju mogu pomoći u procesu pojačanja dejstva hormona koji sagorevaju masti, poput norepinefrin (noradrenalina). Pun je snažnih antioksidanata koji se nazivaju katehini. Najvažniji od njih je epigalokatehin galat (EGCG), supstanca koja može pojačati metabolizam. Dokazalo se da je ekstrakt zelenog čaja pogodan posebno tokom vežbanja, ali konzumiranjem istog se sagoreva višak čak i u mirovanju. Poznato je i da utiče na smanjenje vidljivosti celulita

Kada se spominju i ostale odlike zelenog čaja, on sadrži antibakterijska i antiupalna svojstva, što znači da zeleni čaj može da suzbije upale i infekcije zbog kojih nastaju bubuljice na licu, smanjuje crvenilo i tretira masnu kožu, pre svega tako što sužava pore, i to na prirodan način. Zbog toga se zeleni čaj za lice često koristi kao tonik, jer je blago rešenje koje ne oštećuje kožu kao hemijski preparati. Glavni antioksidans zelenog čaja je jači od vitamina C i snažniji od vitamina E, što utiče na usporavanje starenja. Brojna novija istraživanja su potvrdila da zeleni čaj ima antikancerogene osobine, pomaže u jačanju imuniteta, smanjuje hormone stresa, ublažava anksioznost, smanjuje holesterol, sprečava nastanak Alchajmerove i Parkinsonove  bolesti, pomaže u borbi protiv HPV-a, u podizanju energije i koncentracije, povećanju sposobnosti učenja, pamćenja i razumevanja, smanjuje hronične upale. Pored toga fluor iz zelenog čaja štiti od karijesa.

Zeleni čaj; Foto: unsplash.com

Preteranim unosom zelenog čaja u organizam mogu se stvoriti nuspojave. Može doći do nesanice (zbog kofeina), dijareje, gubitka apetita. Postoje i lekovi koji ne idu uz zeleni čaj, tako da ljudi koji piju lekove za migrenu, pritisak, srce, ne bi trebali da ga koriste, jer on smanjuje dejstvo lekova. Oni koji imaju nedostatak gvožđa takođe treba da izbegavaju konzumaciju zelenog čaja, jer on sadrži tanine, koji sprečavaju apsorpciju gvožđa, kao i trudnice i dojilje. Najveća dozvoljena doza unosa polifenola u organizam na dnevnom nivou je od 300 do 400 mg, a jedna šolja čaja sadrži između 50 i 100 mg.

Izvori: www.centarzdravlja.hrwww.biljeizdravlje.rswww.klubzdravihnavika.com

zdravlje,sprečavanje bolesti,Zdrav život,koncentracija,zeleni čaj,metabolizam,organizam,anksioznost,imunitet,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.