Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

San je veoma bitan za zdravlje

Nenad Krstić 6.3.2020. Komentari

Potreba za snom jedna je od osnovnih životnih potreba. Kao što su nam neophodni vazduh, voda i hrana tako se ne može funkcionisati bez sna. Brz život, trendovi i potrebe modernog vremena dovode do toga da svetska populacija u globalu sve manje spava. San i spavanje postali su luksuz.

Foto: healthline.com

Dok spavamo, mi smo nesvesni, ali naš mozak i organi su i dalje aktivni. San je kompleks bioloških procesa koji nam pomažu da procesuiramo nove informacije, da budemo zdravi i da se odmorimo. Poznato je da je potrebno između šest i osam sati sna za efikasno funkcionisanje. Ipak, ta količina je indiviadualna, a zavisi i od uzrasta. Deci je treba 13 sati sna zbog intenzivnog rasta i razvoja. Mladima do 18 godina treba oko 9 sati sna, a odraslima uglavnom od šest do devet sati. Naše telo programirano je da se oseća pospano dva puta dnevno. Jedan period je između ponoći i sedam sati ujutru, a drugi je onaj koji nas obično uhvati na poslu ili u školi, a to je između 13 i 16 časova popodne. Osobama koje su noću budne, posebno je teško da utonu u san u vreme koje drugi smatraju normalnim za odlazak na odmor. Ako ste se pronašli u ovome, izložite se prirodnom svetlu tokom dana koliko god možete, i to čim ustanete. Naučnici su pokazali da ovo može da pomogne noćnim pticama da nameste biološke satove da budu spremne za raniji odlazak na spavanje. Dovoljno fizičke vežbe u toku dana takođe je važno, ali izbegavajte vežbanje tokom četiri sata pre odlaska na spavanje, jer bi adrenalin koji nastane mogao da vas održi budnim. Takođe, kofein može da se zadrži u vašem organizmu i do devet sati, tako da ako ozbiljno želite dobro da spavate noću, razmislite o smanjenju unosa čaja, kafe i gaziranih pića posle podneva.

Nekvalitetan san može da se odrazi na vaše performanse, uključujući sposobnost za jasnim razmišljanjem, povećanim vremenom reakcije, kao i slabijim pamćenjem. To može da utiče da donosite lose odluke, kao i za povećanim rizikom od izazivanja nesreća. Bez obzira na to gde se nalazite, pokušajte da ne koristite ekrane najmanje sat pre odlaska na spavanje. Sem toga što vas održavaju budnim i napetim, većina televizora i pametnih telefona emituju plavo svetlo koje može duže da održava vaš mozak u budnom stanju. Ako slušate radio, muziku ili potkaste na vašem uređaju, namestite tajmer kako biste bili sigurni da će se ugasiti čim utonete u san. Osim što je osnovna životna potreba, on je i naša odgovornost i obaveza. Poznajući sve negativne posledice nedostatka kvalitetnog sna, naša je obaveza da se trudimo da sebi pružimo adekvatnu količinu i kvalitet sna koliko god  je to u našoj moći.

Izvori: glasnacije.rs , healthclub.rs ,  b92.net

zdravlje,san,odmor,ishrana,spavanje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.