Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Pravilna nega predela oko očiju

Milijana Jovanović 21.2.2020. Komentari

Bore oko očiju su prvi znakovi starenja na našem licu. Kod nekih osoba javljaju se ranije, a kod nekih znatno kasnije. Osim same genetike, uzrokuju ih i neadekvatna nega lica i loše navike. To može da dovede do toga da se bore oko očiju, tamni podočnjaci i opušteniji kapci pojave već kod osobe u dvadesetim godinama. Tada ona izgleda mnogo starije nego što zapravo jeste. 

Foto: www.thehealthy.com

Ukoliko imate izraženu mimiku, stalno ste izloženi suncu, imate naviku da trljate oči, koristite jaku šminku i agresivne preparate za čišćenje lica, ne vodite računa o ishrani i zdravom životu, nedovoljno spavate, a pritom ne koristite ništa od krema za predeo oko očiju, rizikujete da vam se rano pojave bore, tamni kolutovi, podočnjaci i kesice oko očiju. Nega očne zone predstavlja zapravo tretiranje svih ovih potencijalnih ili postojećih problema, a za to se najčešće koristi antirid krema, odnosno krema i serumi za predeo oko očiju koji podstiču cirkulaciju, vraćaju vlažnost i elastičnost očne zone, a time utiču i na podmlađen i svežiji izgled lica. Antirid krema koju ste odabrali, a koja će biti primerena vašim godinama i tipu kože, treba nežno da se utapka na područje oko očiju, bez trljanja i masiranja, kako ne biste oštetili ovu nežnu kožu. Ovaj postupak potrebno je da ponavljate kako ujutru nakon umivanja i čišćenja lica tako i uveče nakon uklanjanja šminke i čišćenja lica, a sat vremena pred spavanje, da biste postigli najbolje efekte, jer očni mišići neprestano rade.Tokom starenja potpuno je prirodno da će se kapci blago spuštati, a u zavisnosti od vaše genetike i načina na koji ste ih negovali tokom života zavisiće i koliko. Postoji veliki broj hirurških tretmana koji mogu podići kapke, ali isto tako postoje i prirodni načini i ukoliko ih na vreme počnete redovno upražnjavati, nećete imati problema sa spuštanjem kapaka.

Idealna prevencija za ovaj problem je krastavac, jer je veoma bogat kofeinskom kiselinom i velikim brojem vitamina koji pomažu pri zatezanju kože, pa je poželjno da nekoliko puta u toku nedelje stavite hladne kolutove krastavca na kapke i ostavite ih da deluju dvadeset minuta. Posle nekoliko ovakvih tretmana vaša koža na kapcima će izgledati lepše i počeće da se zateže. Ukoliko niste znali, postoje i vežbe za kapke, a one podrazumevaju dizanje i spuštanje obrva i kapaka nekoliko minuta dnevno. Ovim načinom vežbanja dolazi do zatezanja mišića oko očiju, što sprečava spuštanje kapaka. Kockice leda takođe mogu poslužiti u rešavanju ovog problema tako što ćete njima jednom nedeljno svoje kapke i predeo oko očiju blago utrljati. Nemojte odmah brisati vodu sa lica već ostavite kapke nekoliko minuta vlažnim. Što se tamnih podočnjaka tiče, najčešći uzrok za njihovo nastajanje u najvećem broju slučajeva su nesanica i umor. Međutim, kod određenog broja ljudi oni ukazuju na loše zdravstveno stanje ili su nasleđeni genetski. Tamni i veliki podočnjaci koji su konstantno prisutni mogu da otežaju život i ženama i muškarcima. Ali postoji par načina za njihovo prirodno uklanjanje, a to su najčešće metoda sa kašikom, kada se kašika nakon nekoliko minuta u zamrzivaču, prisloni na predeo ispod oka, što pomaže u uklanjanju podočnjaka nastalih usled neprospavane noći ili metoda sa toplim kesicama čaja, kada se one stave na oči na nekoliko minuta, što će doprineti smanjenju otoka i kesica ispod očiju.

Izvori: mogujatosama.rsnegujse.rs

zdravlje,nega,BORE,PODOČNJACI,OČNA ZONA,koža,umor,GENETIKA,PRIRODNE METODE,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.