Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Kako hladnoća utiče na fizičko i mentalno zdravlje?

Nenad Krstić 14.2.2020. Komentari

Još od davnina je poznato da vremenske prilike u velikoj meri utiču na zdravlje ljudi. Ljudski organizam kao deo prirode, ali i njen produkt, prati spoljašnje uticaje i reaguje na njih, što za posledicu ima pojavu različitih tegoba. Hladno vreme takođe utiče na fizičko i mentalno zdravlje.

Foto: www.vox.com

Promene vremena definitivno utiču na promene u organizmu, što znači da se nešto dešava s našim telom kada nastupi hladno vreme. Budući da se telo trudi da se zagreje kada je napolju hladno, gubimo više kalorija, bez obzira na to da li vežbamo ili ne. Važno je napomenuti da je to pak mala količina kalorija, nedovoljna da bi se na telu primetila bilo kakva promena. Neki ljudi tokom zimskog perioda osete simptome Rajnaudove bolesti. Tada, tokom boravka na nižim temperaturama osećaju bol u rukama, nogama i ušima. Razlog ovog bola krije se u malim arterijama, koje se u predelu ovih organa stežu i skupljaju, pa je protok krvi ograničen. Iako ovo oboljenje nije opasno, moze biti i te kako bolno. Takođe, kada smo izloženi hladnoći, obrazi i nos najčešće pocrvene, a razlog za to je odlazak krvi u vitalne delove tela, kao što su srce i pluća.

Zimska depresija je stvarno psihološko stanje. Ona se javlja zbog manjka dnevnog i sunčevog svetla, te zbog manjka vitamina D dolazi do promena raspoloženja i same depresije. Hladno vreme, kao i toplo, ima i svoje prednosti. Snežni dan može blagotvorno delovati na naš organizam. Na primer, pešačenje kroz sneg može predstavljati ozbiljan trening. Sat vremena hodanja po snegu može dovesti do sagorevanja i do 500 kalorija, a ta količina kalorija može se izgubiti i grudvanjem. Ukoliko radite nešto što je zabavno i što vas čini srećnim, onda će to svakako pozitivno uticati na Vaše mentalno i fizičko zdravlje. Ukoliko vodite računa, neće Vam smetati hladnoća i sneg.

Izvori: edukacija.rsiskonmode.rs.

zima,hladnoća,kalorije,zimska depresija,vitamin d,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.