Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Kafa pre doručka pogubna za zdravlje

Milijana Jovanović 30.1.2020. Komentari

Mnogi ne mogu da započnu dan bez jutarnje kafe i cigareta, ne razmišljajući koliko je to opasno po njihovo zdravlje. Brojna istraživanja su dokazala kako crna kafa ima mnoge koristi po organizam, ali da je ne treba piti na prazan stomak, jer u tom slučaju može biti jako štetna za zdravlje. 

Foto: www.totalsurvival.net

Ljudsko telo luči hormon kortizol koji nosi etiketu hormona stresa, jer se najviše luči tokom stresnih situacija ili kada smo uplašeni. Medjutim, ovaj hormon je ključni deo svakodnevnog hormonskog ciklusa poznatog kao biološki sat. Pravilno funkcionisanje ovog ciklusa nas upravo i razbuđuje ujutru, odnosno uspavljuje uveče. Kada telo proizvede kortizol, dolazi do buđenja. Konzumiranje kofeina kada je kortizol visok remeti proizvodnju hormona, odnosno usled pojavljivanja kofeina u organizmu, telo luči manje kortizola. Zato osobe koje ujutro odmah popiju kafu, kasnije tokom dana budu umornije, jer je nivo njihovog kortizola mali, a u isto vreme telo im postaje otporno na kofein. Ukoliko ste uneli samo kafu u vaš stomak varenje će biti uzaludno. Isprva nećete imati smetnje, jer kafa stvara osećaj sitosti i ume da zavara glad. Ipak kada se to ponavlja iznova svakog dana, telo postepeno može da se olenji i da prestane samo da proizvodi želudačnu kiselnu, a kao rezultat toga dolazi do usporenog  varenja. Određene bakterije u stomaku napadaju nesvarene proteine i drugu hranu, te tako proizvode hidrogen sulfid, zbog čega se u stomaku stvaraju gasovi, a oni su samo početak.

Proteini koji ostanu nerazgrađeni u telu mogu uzrokovati i još brojne zdravstvene probleme kao što je nadutost, iritacija ili upala creva, a u najgorem slučaju mogu dovesti i do karcinoma creva. Kako se povećava količina kiseline u stomaku, veća je i šansa da vas muči gorušica, i da imate problema sa varenjem. Ako sve to potraje, može da se javi kiselinski refluks, sindrom iritabilnosti creva, pa čak i pojava čireva. Ipak, sam kofein nije glavni krivac za sve to, jer drugi izvori kofeina nemaju ovakve efekte. Razni enzimi, kiseline i ostali sastojci kafe zapravo su ono što pravi problem praznom želucu, a ne sam kofein. Odlaganjem i preskakanjem doručka ne dajete organizmu potrebne sastojke koje treba da troši u toku dana. On tada vremenom troši svoje zalihe, što nije dobro na duže staze. Doručkom pre kafe izbeći ćete grčeve, gasove, gorušicu i druge neprijatnosti. Ipak, ukoliko ne možete da funkcionišete, a da ne popijete šoljicu kafe, onda praktikujte da to bude sat vremena nakon buđenja, i to nakon što ste pojeli barem jedno parče hleba.

 

Izvori: mondo.rszena.blic.rs

zdravlje,kafa,kofein,doručak,biološki sat,organizam,gorušica,umor,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.