Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Prva pomoć kod opekotina

Jovana Milanović 18.1.2020. Komentari

Opekotine i ožiljci mogu biti uobičajena stvar tokom kuvanja, ali da biste bili sigurni da vam povreda neće upropastiti dan, važno je slediti određene korake kada je lečenje njih u pitanju.

Foto: www.sina.cn

Za saniranje bilo kakvih opekotina, mora se koristiti adekvatna prva pomoć, kako bi se sprečilo širenje opekotina po koži. Prvenstveno treba ohladiti opekotinu hladnom vodom ili oblogom najmanje 10 minuta. Hlađenjem opekotine smanjiće se bol, oticanje i rizik od nastanka ožiljka. Što duže hladite vodom, to će biti manji uticaj povrede. Nakon što se opekotina ohladila, prekrijte je samolepljivom folijom ili čistom plastičnom kesom. Ovo može pomoći u sprečavanju nastanka infekcije, održavanjem rane čistom. Ukoliko imate velike ili duboke opekotine, opekotine koje izazivaju belu ili ugljenisanu kožu, opekotine na licu, rukama, nogama, genitalijama, morate se obratiti lekaru. Jedna od komplikacija može biti infekcija.

Rane se mogu zaraziti, tako što bakterije uđu u njih. Ako se na mestu povrede stvori plik, mora se održavati čistim, da se ne bi došlo do infekcije. Vaša rana može biti zaražena ako vam je previše bolno, ima neprijatan miris, imate temperaturu veću od 38 stepeni ili vam se na koži pojavljuje crvenilo i oticanje. Infekcije se obično leče antibioticima i lekovima protiv bolova, ukoliko je potrebno. U retkim slučajevima, inficirana povreda može izazvati trovanje krvi, odnosno sepsu ili sindrom toksičnog šoka. Ova ozbiljna stanja mogu biti fatalna ukoliko se ne leče. Ako imate bilo kakvih nedoumica, potražite lekarsku pomoć. Kada su deca u pitanju, lekarska intervencija je neophodna.

Izvori: mobilnasestra.rspharmamedica.rs.

zdravlje,opekotine,pomoć,prva pomoć,povreda,obloga,otok,bol,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.