Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Razmislite pre nego što drugi put napunite tanjir tokom praznika

Nenad Krstić 27.12.2019. Komentari

Bez obzira na to gde ćete provesti Novu godinu i Božićne praznike, nije lako odoleti iskušenju koje donose brojne poslastice koje se spremaju u ovo doba godine. Višak kilograma može se javiti veoma brzo i može i te kako loše uticati na zdravlje. 

Foto: www.citypassguide.com

Kako su prodavnice prepune primamljivih namirnica, najbolje je da se pridržavate unapred pripremljene liste i u korpu stavljate samo ono što vam je zaista i neophodno. Mnogi ljudi u prazničnim danima neretko preskoče doručak kako bi kasnije mogli više da uživaju u ukusnim đakonijama ili pak počinju da ih degustiraju od ranog jutra. U oba slučaja postupa se pogrešno. Važno je da jutarnji obrok bude zdrav i bogat vitaminima, proteinimavlaknima, jer je dokazano da će se na taj način sprečiti prejedanje kasnije tokom dana. Takođe, budite svesni hrane koja je oko vas i onoga što vas nagoni na jelo. Bilo da je u pitanju kutija čokolade, sarme ili pečenje, razmislite pre nego što drugi put napunite tanjir. Ako odmah krenete sa praznim kalorijama, tokom celog dana ćete biti gladni i vaša potreba za kaloričnim slanišima i slatkišima biće velika. Ukoliko ogladnite između obroka, ne treba da se suzdržavate od hrane, jer to znači prejedanje u najavi. Umesto toga izaberite zdravu užinu, poput neke voćke ili šake orašastih plodova.

Kada se pred gladnim očima nađe sva raskoš prazničnog stola, slobodno možete uživati u svim specijalitetima, ali odredite pravi momenat za to − idealno bi bilo da to bude ručak. Nikako nemojte da praktikujete konzumiranje hrane tokom celog dana. Kada su praznici u toku, hrane ima u izobilju, i to uglavnom one kalorične, koja je odgovorna za višak kilograma. Upravo taj višak dovodi do određenih neprijatnosti. Dakle, ne brzajte i ne trpajte hranu u sebe, već uživajte u njoj i jedite polako − idealno bi bilo da svaki zalogaj sažvaćete 20 puta. Tako ćete manje pojesti, pomoći svom organizmu u procesu varenja i sprečiti višak kilograma. Uživajte u prazničnoj atmosferi, ali budite umereni u svemu

Izvori: edukacija.rsmogujatosama.rs.

zdravlje,nova godina,hrana,Prejedanje,višak kilograma,Božič,tanjir,poslastice,praznik,praznici,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.