Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Čaj od virka – prirodni lek za mnoge ženske bolesti

Tijana Milenković 20.12.2019. Komentari

Iako određena oboljenja zahtevaju farmakološku terapiju, ne treba zanemariti čudotvorna svojstva lekovitog bilja, a trebalo bi uključiti lekovito bilje i kao vid preventive u svoje svakodnevne životne navike. Virak (Alchemilla vulgaris) je poznat u narodu još pod nazivom vrkuta, rosanica, biserka i plašt device Marije, a čaj od virka ima mnoštvo lekovitih svojstava: ublažava menstrualne bolove, reguliše hormone, ublažava simptome klimaksa, smanjuje krvarenje nakon vađenja zuba, a dobar je i za detoksikaciju i regulisanje krvne slike.

Foto: www.shutterstock.com

Kod starih Germana virak je bio vrlo cenjena biljka koja je posvećena Frigi, boginji lepote i plodnosti. Prvi put se pominje 1485. godine u delu o lekovitom bilju. Sadrži flavonoide, organske kiseline, tanin, gorke glikozide, fitosterine, salicilnu kiselinu, saponine, eterično ulje, a bogat je i vitaminom C. Zahvaljujući mnoštvu tanina ima gorak ukus, ali joj se pripisuje jako antiupalno i antibakterijsko dejstvo. Priprema se tako što se jedna kašičica virka prelije sa 200 ml prokuvale vode i ostavi da odstoji 15 do 20 minuta. Može se naći u svim prodavnicama zdrave hrane.

Lekovita svojstva virka odnose se, pre svega, na ženske bolesti. Zbog svojih sastojaka koji pozitivno deluju na reproduktivne organe, virak se koristi u slučaju problema sa začećem, neredovnim ciklusom, menopauzom, PMS-om, kao i nakon porođaja. Pozitivno utiče na regulisanje hormona, zbog čega se i koristi tokom menopauze i za regulisanje menstrualnog ciklusa. Osim toga, dobar je i za tretiranje policističnih jajnika, a smatra se da korišćenje virka olakšava porođaj i pomaže u oporavku reproduktivnih organa i kože nakon porođaja.

6

Foto: www.barerootbotanicals.ie

Virak se koristi i kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja (nakon vađenja zuba, spontanih krvarenja iz nosa, opekotina), za jačanje imuniteta, mršavljenje, protiv dijareje, upalnog kašlja i upale ždrela. Primenjuje se i u dermatologiji za negovanje kože, čime ona dobija mekoću i elastičnost. Muškarci uglavnom ne koriste ovaj čaj jer nije dokazano nikakvo dejstvo na osobe muškog pola, međutim, virak je pogodan za upotrebu kod muškaraca koji imaju problema sa bruhom.

Izvori: zdravisimo.com, biospajz.rs, mogujatosama.rs, herbanatura.rs.

virak,hormoni,ženske bolesti,menstrualni bolovi,klimaks,čaj,lekovita svojstva,lek,zdravlje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.