Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Namirnice za zdravo dodavanje kilograma i izgradnju mišićne mase

Emilija Kostić 13.12.2019. Komentari

Mnogi ljudi pokušavaju da na zdrav način dodaju kilograme i izgrade mišićnu masu. Jednostavnim unošenjem pojedinih namirnica u redovnu ishranu cilj se postiže vrlo lako i efikasno. 

Foto: www.the50shousewife.com

Pre svega, moramo biti sigurni da u organizam unosimo dovoljno nutrijenata koji omogućavaju mišiću da raste. Da bi se mišići izgradili, potrebno je da unosimo oko 200 kalorija više nego što je mera kada održavamo telesnu masu. Za žene to je orijentaciono od 2.000 do 2.500 kalorija, a za muškarce od 3.000 do 3.500 kalorija dnevno. Jedan od glavnih sastojaka koji morate da ubacite u svakodnevnu ishranu je mleko. Mleko je odličan izvor masti, ugljenih hidrata i proteina koji su potrebni organizmu. Pravljenje domaćih proteinskih šejkova može biti brz način za povećanje mase. U zavisnosti od ličnog ukusa, sastojci za šejkove variraju, ali je uglavnom u pitanju voće, mleko ili jogurt. Postoji veliki broj kombinacija i recepata. Nezaobilazni deo je i pirinač. Samo 165 grama kuvanog pirinča obezbeđuje oko 190 kalorija. Naravno, tu su i orašasti plodovi koji u ishrani imaju višestruku namenu. Dve šake orašastih plodova na dan obezbeđuju stotine kalorija. Crveno meso je verovatno jedna od najboljih namirnica za izgradnju mišićne mase.

Takođe, tu je i krompir, koji se vrlo brzo i lako može spremati na ogroman broj načina. Osim toga, avokado je voće prepuno kalorija. Jedan veći avokado sadrži oko 320 kalorija, a takođe je bogat i vitaminima i mineralima. Odlično je i sušeno voće, koje je savršena grickalica između obroka. Međutim, ima povećanu količinu šećera, pa nije preporučljivo konzumirati ga u velikim količinama. Ne smemo da zaboravimo i jaja, koja su jedan od najzdravijih načina kojima se dolazi do povećanja kilograma. Obezbeđuju velike količine zdravih proteina i masti. Vrlo je bitno jesti ih cela. Crna čokolada takođe utiče na našu telesnu masu, pošto 100 grama crne čokolade organizmu daje oko 600 kalorija. Tu su i hleb sa celim zrnom, razne žitariceriba, posebno losos, kao i riblje ulje, sir i ostali mlečni proizvodi. Naravno, bitno je i održavati fizčku aktivnost, vežbati i raditi na povećanju snage. Posebno je važno kontinuirano se hraniti zdravo i vežbati dovoljno.

Izvori: medicalnewstoday.comhealthline.comfitt.rs.

zdravlje,saveti,hrana,pravilna i zdrava ishrana,mišićna masa,povećanje kilograma,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.