Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Pozitivni i negativni efekti limuna na organizam

Nenad Krstić 7.12.2019. Komentari

Gotovo da nema toga što limun, odnosno sok iz njega, ne mogu da isprave, poboljšaju i izleče. Postoje čak i naučni dokazi da limun smanjuje rizik od nastanka kancera i srčanog udara.

Foto: italiarail.com

Limun je jedna od najkorisnijih namirnica na našoj planeti. Štiti od velikog broja bolesti, te ga s pravom možemo nazvati jednom od najzdravijih namirnica. Limun je pun nutrijenata − sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamin C, vitamin A, vitamin B1, vitamin B6 Antioksidansi koji se nalaze u vitaminu C deluju dvostruko snažnije u vodi sa limunom i bore se protiv štete koju našem telu nanose slobodni radikali, pročišćavajući naš organizam iznutra. Osim toga što pomaže varenju, limunska kiselina povećava i funkciju enzima stimulišući detoksikaciju jetre, a samim tim i čitavog organizma. Iako je po svojoj prirodi kiseo, limun spada u najalkalinije (bazne) namirnice kada dospe u telo, te pomaže i alkalizaciji sistema, reguliše pH vrednosti i uklanja sveukupnu kiselost organizma čime se smanjuje mogućnost tegoba i zapaljenja. Od soka se prave limunade, dodaje se u čajeve, koktele i druga pića.

Međutim, postoje i negativna stvojstva limuna. On može biti jedan od najčešćih razloga za migrenu ili glavobolju, jer sadrži značajnu količinu amino-kiselina ritamina. Konzumiranje sirovog limuna ili ispijanje čistog soka od limuna direktno može biti štetno za vaše zube. Poznato je da je limunska i askorbinska kiselina, koje se nalaze u limunu, uzrokuju ozbiljne povrede zubne gleđi. To može dovesti do promena u boji zuba, ali i propadanja zuba. Kada se redovno konzumira limun zdravlje će svakako biti bolje, ali samo u okviru zdravog života, dobre ishrane i redovnog vežbanja.

 Izvori: alternativa-za-vas.com  elle.rs  novosti.rs

limun,zdravlje,bolesti,prehlada,migrena,vitamini,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.