Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Namirnice za bolji rad mozga tokom učenja

Nenad Krstić 29.11.2019. Komentari

Mozak je organ ljudskog tela koji u proseku troši najviše energije. Samo na njegov rad u toku dana potroši se oko 20 odsto unesenih kalorija, tako da mu je potrebno kvalitetno gorivo u vidu zdrave ishrane, kako bi optimalno funkcionisao. Redovno konzumirajte namirnice koje hrane mozak i izbegnite poteškoće pri učenju.

Foto: www.health.usnews.com

Osim toga što je koncentracija potrebna za učenje, neophodna je i za rad, pa nam od pomoći mogu biti neke namirnice koje utiču na povećanje koncentracije i pospešuju rad moždanih ćelija. Velika greška koju mnogi prave jeste to što u periodima velikog umnog rada i iscrpljenosti ne jedu dovoljno ili se hrane nezdravo. Brza hrana, slatkiši, slane i masne grickalice, kao i energetska i gazirana pića nikako nisu dobar način podizanja nivoa energije. Ne samo da mogu da oštete zdravlje, već mogu uticati i na izostanak uspeha na ispitima.

U namirnice koje su veoma dobre za rad ovog najvažnijeg organa spada ribaTuna, sardina i skuša su najzdravije vrste riba jer obiluju proteinima i omega 3 masnim kiselinama koje su neophodne za pravilno funkcionisanje mozga. Haringa i pastrmka su takođe odlične opcije, ali najjednostavniji i najjeftiniji obrok podrazumeva dve sardine i dve kriške hleba od celog zrna, a sadrži ugljene hidrate, vitamine i proteine. Pržena ili kuvana jaja su zdrava i dobra hrana za mozak, ali i sjajan način da započnete dan. Jaje sadrži belančevine, vitamin B12 i manje od 100 kalorija, što zavisi od načina pripreme. 

1504633899842 recipeMainImagePathFoto: www.epicure.com

Borovnice su bobičasto voće koje ima jako dobra antioksidansna svojstva, te poboljšavaju komunikaciju među moždanim ćelijama. Takođe, poznato je da je šargarepa odlična za vid, ali je malo poznat njen uticaj na funkciju mozga. Šargarepa sadrži luteolion koji umanjuje opasnost od gubitka pamćenja i podstiče moždane funkcije. Osim šargarepe, luteolin sadrže i celer, ruzmarin, paprika i maslinovo ulje

Nervoza pre ispita je ponekad veoma velika, pa posežemo za grickalicama. Međutim, postoje i zdrave grickalice, bogate vlaknima, vitaminima, proteinima i antioksidantima. Orašasti plodovi štite mozak od kognitivnog opadanja, a suvo voće je bogat izvor vlakana, antioksidanata, folne kiseline i vitamina B. Dobro je što ove grickalice možete uvek nositi sa sobom. Jedan od omiljenih napitaka studenata jeste kafa. Kvalitetna kafa veoma pozitivno utiče na koncentraciju. Jutarnja šoljica kafe će razbuditi mozak i pripremiti ga za vredno učenje. Osim kafe, izvor kofeina je i zeleni čaj.

Izvori: edukacija.rsnajstudent.com.

učenje,namirnice,zdravlje,orašasti plodovi,kafa,riba,avokado,šargarepa,jaja,mozak,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.