Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Gazirani napici dovode do manjka energije

Nenad Krstić 6.11.2019. Komentari

Gotovo svakodnevno većina nas konzumira neke od gaziranih sokova. Svi oni puni su praznih kalorija koje organizmu pružaju jednokratan izvor energije, a zatim se direktno pretvaraju u masti. Istovremeno, blokiraju iskorišćavanje drugih važnih hranljivih materija kao što su vitamini, minerali i hranljiva vlakna.

Foto: www.californiahealthline.org

Gazirani sokovi pre svega podstiču gojaznost. Dokazano je da se konzumiranjem tri decilitra gaziranog soka dnevno telesna masa povećava za čitav kilogram. Kako su puni aditiva i šećera, logično je da utiču i na razvoj dijabetesa. Zapravo, oni smanjuju sposobnost organizma da metaboliše šećer, a to dovodi do dijabetesa, prekomerne telesne mase, visokog krvnog pritiska i povećanog nivoa triglicerida u krvi. Gazirani napici podstiču i taloženje skrivenog sala u organima. Jedan od takođe vidljivih uticaja ovih napitaka na naše zdravlje je i uticaj na zube. Oni oštećuju zubnu gleđ i povećavaju rizik od karijesa. Ugljena, fosforna i limunska kiselina koje se nalaze u svakom gaziranom soku narušavaju ravnotežu organizma, a malo je poznato da su veštački zaslađivači poput aspartama, acesulfama K i sukraloze veoma toksični.

Gazirana pića mogu izazvati i hroničan umor, glavobolju, migrenu, slabost, uznemirenost, mučninu, osip kože, nervozu, depresiju, mentalnu konfuziju, smetnje sa vidom, oštećenje jetre i bubrega. Time što piju ove sokove, mladi otvaraju put ka lošim prehrambenim navikama. Kako su gazirani sokovi jak energetski izvor, smanjuje se unos energije kroz neke druge, daleko hranljivije i zdravije materije. Istraživanja su pokazala da dve limenke gaziranog soka dnevno imaju isti učinak na smanjenje životnog veka kao konzumiranje cigareta kod pušača. Samo jedna čaša ovog napitka na dan vodi do oko 5.400 kalorija nedeljno. Velike količine gaziranih pića mogu izazvati i zavisnost kod dece ili poremećaj pažnje, agresivnost i nesanicu. Sve je više onih koji su zavisni od ovih napitaka. Umesto njih bolje je popiti čašu voćnog soka, čaja ili vode

Izvori: opusteno.rszenskimagazin.rszdravisimo.com.

gazirani sokovi,negativne strane,gojaznost,bolest,zavisnost,kalorije,zdravlje,energija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.