Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Neudobna obuća − ozbiljna opasnost po zdravlje

Tamara Radovanović 3.11.2019. Komentari

Osim bolova u stopalima, neodgovarajuća obuća može uzrokovati probleme sa kičmom i vratom, pa čak i glavobolje. Plantarni fascitis, čukljevi, zgrčeni palčevi, tendinoza Ahilove tetive − takođe su potencijalne posledice neadekvatne obuće. Na šta treba naročito obratiti pažnju prilikom odabira svog para cipela, patika ili čizama?

Foto: www.walkjogrun.net

Najpre, veoma su važne dužina, širina i dubina. Što se tiče dužine, cipela bi trebalo da je otprilike jedan centimetar duža od stopala. U tom slučaju prsti imaju prostora da se pokreću, a samim tim se izbegava trenje. Kada govorimo o širini, vrlo je bitno da ne postoje tačke pritiska na zglobove. Najzad, dubina cipele određuje se po vrhu cipele koji ne bi trebalo da snižava vrh stopala. Stopalo se prilikom hoda kreće u cipeli u svim pravcima i ako bi došlo do pritiska u gornjem delu, mogli bi da se stvore problemi sa noktima, ali i da se jave grčevi u prstima i iritacija kože.

Što se tiče cipela sa potpeticom, najopasnije za zdravlje su one u obliku čamca, sa štiklom višom od pet centimetara. Naravno, žene ne treba da se odreknu ovih cipela, koje predstavljaju jedan od najpoznatijih simbola ženstvenosti, ali bi trebalo da ih nose makar svakog drugog dana, a da u međuvremenu odmaraju noge u cipelama sa nižom i stabilnom štiklom ili u ravnoj obući. Takođe, stručnjaci preporučuju cipele sa kaiščićem na risu, kako stopalo ne bi klizilo naniže i kako se prsti ne bi stiskali. Iako imaju platformu, cipele s punom petom imaju slične efekte kao cipele sa visokom potpeticom, jer noga takođe stoji u povišenom položaju. Međutim, pritisak na prednji deo stopala nešto je blaži i lakše je održavati ravnotežu. 

r0 0 4012 2626 w1200 h678 fmax

Foto: www.araratadvertiser.com.au

Čizme mogu stvarati podjednako velike probleme kao i cipele. Ali činjenica je da je u čizmama lakše održavati ravnotežu, budući da su članci čvršći i obmotani u materijal. Zbog toga je u čizmama manja šansa da ćete povrediti zglob, ali i dalje postoji opasnost od umornih stopala, žuljeva i upaljenih živaca. Mnoge žene nikada ne nose ravnu obuću, jer govore da im je neudobna. Zaista, ravne cipele ne pružaju dovoljnu podršku stopalu, a u žurbi možemo prevideti neki oštar predmet poput eksera ili parčeta stakla i stati na njega. S obzirom na to da uglavnom imaju tanke đonove, možemo se u takvim situacijama ozbiljno povrediti. Moguća je i upala mišića usled dužeg nošenja ravne obuće. Dobra strana ravnih cipela je pak to što su fleksibilne te dozvoljavaju normalno pokretanje mišića.

Iako bi u cipele s previše tankim đonom trebalo stavljati uložak, obuća s puno jastučića i zadebljanja slabi vezu između mozga i nogu. Dakle, patike za trčanje trebalo bi nositi samo prilikom bavljenja fizičkim aktivnostima. Što se tiče japanki, mnoge su previše ravne, tanke i otvorene. Zbog toga se noga može povrediti i ovakav tip obuće ne pruža gotovo nikakvu podršku stopalu. Japanke donose još jedan problem, a to je da se prsti između kojih je spojnica japanke i vezica češće grče. Tako je moguća i fraktura palca, ali i prsta do njega. Pažljivo treba pristupiti i čizmama za kišu. One su izrađene od nepropusnih materijala i zato noga gotovo uopšte ne diše pa su velike šanse da se razviju gljivice, bakterije i razni virusi.

Zabluda je, međutim, da je skupa obuća nužno i kvalitetna. Ključno je staviti udobnost ispred estetike.

zdravlje,obuća,cipele,stopala,kičma,bol,patike,čizme,ahilova tetiva,zglob,palac,čukljevi,gljivice,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.