Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Dezodoransi bez parabena kao alternativa kancerogenim preparatima

Nenad Krstić 25.10.2019. Komentari

Možda će vas iznenaditi činjenica da se dezodorans i antiperspirant razlikuju. Antiperspiranti sadrže hemikalije koje začepljuju pore i tako sprečavaju znojenje. S druge strane, dezodoransi dopuštaju znojenje, ali suzbijaju neugodan miris. Koliko su ova sredstva opasna po zdravlje?

Foto: www.chemicals.news

Poslednjih godina dosta se govori o štetnom dejstvu ovih preparata i navodno kancerogenim svojstvima njihovih sastojaka. Važno je svakog dana oblačiti čiste stvari, jer se bakterije na oznojenoj odeći brzo razmnožavaju. I pored toga što dlačice ispod pazuha imaju važnu ulogu u oslobađanju od znoja, poželjno je da ih tokom letnjih meseci uklanjate, jer se na njima zadržavaju bakterije. Takođe, dezodorans nanosite samo na ključne delove tela, a ako strahujete od štetnog dejstva njegovih sastojaka, potražite u apotekama i parfimerijama one na prirodnoj bazi.

Za razliku od dezodoransa, antiperspirant deluje i na sam proces znojenja. Dezodorans samo uklanja neprijatne mirise koji su nastali raspadanjem znoja na koži, dok antiperspirant privremeno smanjuje količinu znoja i sadrži aluminijumske soli, koje mogu biti veoma opasne po zdravlje. Istraživanja su pokazala da je duže izlaganje ovoj hemikaliji povezano s rastom tumora u tkivu dojke životinja. Rak može metastazirati na druge delove tela. Zbog toga, stručnjaci preporučuju korišćenje dezodoransa bez parabena ili sode bikarbone za pravljenje sredstva protiv neprijatnih mirisa kože u kućnim uslovima.

Izvori: zena.blic.rs,.lepaisrecna.rs.

zdravlje,antiperspirant,opasnost,kancer,neprijatni miris,dezodorans,paraben,rak,koža,znojenje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.