Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Stres otežava učenje i dodaje kilograme

Nenad Krstić 18.10.2019. Komentari

Kao posledica svakodnevnih okolnosti, stres je postao sastavni deo naših života. Često imamo prilike da čujemo da je upravo on krivac zbog našeg lošeg fizičkog i mentalnog zdravlja. Na koji način stres zaista utiče na ljudski organizam?

Foto: this.deakin.edu.au

Jedan od glavnih efekata stresa na telo je proizvodnja kortizola, koji luče nadbubrežne žlezde. U slučaju hroničnog stresa, telo je izloženo visokom nivou ovog hormona duže vreme, što može oštetiti kompletan nervni, ali i imuni sistem. Predugo izlaganje stresu, naročito kod muškaraca, može dovesti do neplodnosti. Jedna od posledica je i nagomilavanje masnog tkiva oko struka, naročito kod onih koji nisu fizički aktivni, jer energija ostaje neiskorišćena pa je telo skladišti oko struka. Takođe, stres u detinjstvu i mladosti ubrzava proces starenja kasnije.

Stres utiče i na učenje. Studentski život može biti veoma težak i studenti često traže pomoć stučnih lica. Učestalim stresom u toku ispitnih rokova smanjuje se produktuvnost učenja. Osim kortizola, kada smo pod stresom nadbubrežna žlezda proizvodi i adrenalin. Konstantno visok nivo ovih hormona može uticati na pamćenje i sposobnost učenja i povećati sklonost ka depresivnim raspoloženjima. Jake glavobolje, kao i bol u vratu, ramenima i leđima neke su od posledica koje stres ima na mišićno-koštani sistem. Hronični stres može pojačati i rizik od razvoja osteoporoze, ali i srčanih bolesti

Zbog navedenih posledica stresa, neophodno je da čovek odvoji vreme za sebe i radi ono što voli. Bilo da je u pitanju kreativan rad, druženje, gledanje filma ili bavljenje nekim sportom. To što nas opušta daje osećaj smirenosti i otklanja stres.

Izvori: tensilen.comelle.rs, lifepressmagazin.com.

zdravlje,stres,nervni stistem,učenje,srčani problemi,adrenalin,depresija,raspoloženje,glavobolja,kilogrami,studenti,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.