Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Da li trčanjem mršavite?

Jovan Živković 5.10.2019. Komentari

Kardio je neizostavni deo svakog treninga i trebalo bi da predstavlja uvod u napornije vežbe koje zahtevaju snagu i brzinu. Trčanjem se sagorevaju kalorije. Međutim, da li čovek može smršati ukoliko mu je jedina značajnija fizička aktivnost trčanje?

Foto: www.hdqwalls.com

Trčanje (džoging) važan je za održavanje i razvoj kardiovaskularnog sistema. Trčanjem se aktiviraju mišići, ali ne na način koji omogućava mršavljenje. Može se desiti da nakon jednog časa džoginga vaga pokaže manje kilograma, ali to je zbog gubitka glikogena i tečnosti. Stari kilogrami će se vrlo brzo vratiti, već unosom prvih ugljenih hidrata i malo vode. Ukoliko pak odlučite da izbacite ugljene hidrate iz ishrane napravićete samo još veći problem svom telu. Naime, organizam će tada preći u stand by režim i bazalni metabolizam će pasti toliko nisko, da će čak i unos namirnica manjih kalorijskih vrednosti podstaći gojenje.

Mršavljenje se postiže jedino treningom sa opterećenjem. To mogu biti osnovne kućne vežbe (sklekovi, trbušnjaci ili čučnjevi), vežbe sa šipkom (zgibovi, propadanja i razne njihove varijacije), kao i vežbe sa tegovima ili nekim drugim teretom. Jedino tako možete maksimalno aktivirati sve mišiće i kasnije ih oblikovati. Dakle, trčanje jeste zdravo, jer se na taj način, između ostalog, oslobađate negativne energije.

Izvori: wannabemagazine.comtrcanje.net.

zdravlje,trčanje,mršavljenje,kalorije,kilogrami,mišići,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.