Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Šta se dešava našoj koži ako ne skinemo šminku pre spavanja?

Emilija Kostić 20.9.2019. Komentari

Svakoj ženskoj osobi se bar jednom desilo da se uspava sa šminkom na licu, bilo zbog napornog dana na poslu, burne noći bilo iz nekih drugih razloga. Međutim, ukoliko to pređe u naviku, može doći do veoma negativnih efekata, poput pojave mitisera, akni i raznih infekcija.

Foto: www.lovethyself.com.au

Tokom spavanja odvija se obnavljanje ćelija, a šminka otežava taj proces, jer zapušava pore, proširuje ih i čini vidljivim. Iz tog razloga, obavezno treba skinuti šminku pre spavanja. Osim toga što može izazvati upalu kože, ima izuzetno isušujuće dejstvo. Sprečava odbacivanje mrtvih ćelija sa površine, pa koža može postati gruba i perutava. Dovodi i do umornog izgleda, neujednačenog tena i raznih alergijskih reakcija. Ukoliko je koža sklona bubuljicama, uslediće i buđenje sa nekoliko novih. Preskakanje noćne nege lica može izazvati i ubrzano starenje kože, jer su na suvoj koži bore izraženije, a nečišćenje lica ih produbljuje i širi.

Tokom svakodnevnih aktivnosti prašina i prljavština nakupljaju se u porama, pa je pre spavanja neophodno rešiti se nečistoća. Posebno je važno skidanje šminke oko očiju. Bez obzira na to što maskara ne brani telu da diše, njeno neskidanje može dovesti do slabljenja, lomljenja i opadanja trepavica. U najgorem slučaju može doći i do infekcije očiju. Ukoliko ste previše umorni i niste u stanju da svoje lice očistite kako treba, dobro je da pored kreveta držite maramice za uklanjanje šminke. Naravno, maramice nisu najefikasnije sredstvo za čišćenje lica, ali mogu pomoći da se negativni efekti umanje. 

Izvori: elle.rscrystalderma.rs.

zdravlje,koža,šminka,nega lica,skidanje šminke,efekti,posledice,lice,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.