Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Plesom do zdravijeg tela

Anastasija Arvai 24.8.2019. Komentari

Ako su vam dosadili jednolični treninzi u teretani ili vam teško pada da se budite rano za trčanje, možda je idealna fizička aktivnost za vas − ples. Ova forma postoji hiljadama godina, a njene glavne karakteristike su pokret i ritam. Sem toga što sadrži elemente zabave i umetnosti, ples može doprineti i poboljšanju zdravlja.

Foto: www.eventfinda.co.nz /

Upražnjavanje plesa popravlja držanje tela i pozitivno utiče na tonus i snagu mišića. Osim toga, utiče dobro i na psihu. Kroz učenje koraka poboljšava se pamćenje. Ponavljanje i vežba jačaju memoriju, a ples u sebi nosi i komponentu socijalizacije. Zahvaljujući njemu, veče sa prijateljima može se pretvoriti u lagani trening.

U najpopularnije plesove spadaju latinoamerički, poput rumbe, sambe, ča-ča-ča i salse. Što se standardnih tiče, tu su tango, kvik-step, disko dens, balet, sving, brejkdens i naravno hip-hop. Zumba je poslednjih godina sve popularnija, a za koordinaciju pokreta je dobar engleski valcer i mnoštvo narodnih kola. Ples podstiče sagorevanje kalorija − pet do deset u minuti. Blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem i doprinosi boljoj cirkulaciji. Pomaže i kod problema s dijabetesom. 

hipi hopi

Plesači jačaju mišiće stabilizatore, štite kičmu i jačaju noge. Unapređuje se balans i koordinacija tela i pokreta. Ples dovodi do smanjenja stresa, oblikovanja figure i poboljšanja celokupnih motornih sposobnosti. Pored fizičke aktivnosti pruža osecaj povezivanja, upoznavanja novih ljudi i kultura, a starijima ublažava osećaj straha i nemoći. Podstiče samopouzdanje i smanjuje depresiju.

Od časova zumbe u teretani, preko večeri tanga i rumbe, do sportskih plesova na otvorenom, ples je moguće upražnjavati gotovo svuda i uvek. Čak i u kućnoj varijanti uz omiljenu muziku i slobodu pokreta, srce će vam biti zahvalno, a neželjene kalorije će se polako topiti. Za početnike se preporučuje dva do tri treninga nedeljno uz vodu i obrok par sati pre aktivnosti. Ukoliko želite da se bavite nekom fizičkom aktivnošću, a ne volite monotoniju i striktna pravila, uz veliki izbor plesova nećete pogrešiti. 

 

zdravlje,ples,sport,život,navike,igranje,trening,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.