Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Gojaznost kao svetski problem

Nenad Krstić 16.8.2019. Komentari

Gotovo svaka treća osoba na svetu ima problem sa viškom kilograma i sve je više dece sa ovim problemom. Gojaznost spada u bolesti novije generacije, jer ljudi sve više sede kod kuće i jedu nezdravu i brzu hranu. Stručnjaci upozoravaju da će se za deset godina broj gojaznih osoba udvostručiti.

Foto: www.stayathomemum.com.au

Stil života i savremena tehnologija otežavaju nam vođenje zdravog načina života, a to posebno pogađa one najmlađe. Gojaznost nije problem samo u Srbiji. Svetski podaci pokazuju da je više od 108 miliona dece i više od 600 miliona odraslih registrovano kao gojazno, sa indeksom telesne mase iznad 30. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, učestalost ovog problema udvostručila se od 1980. godine i poprimila epidemijske razmere. Do gojaznosti dolazi unosom više kalorija nego što organizam može da potroši. Uzroci mogu biti različiti, uključujući genetske, biološke i kulturološke faktore. Genetika spada u najvažnije faktore koji dovode do ovog poremećaja. 

Gojaznost može veoma loše uticati na zdravlje. Kardiovaskularne bolesti, visok krvni pritisak, dijabetes i problemi sa disanjem samo su neki od poremećaja koji se mogu javiti kao posledica viška kilograma. Normalno je da tokom odrastanja deca povećavaju telesnu masu, ali taj prirast ne bi trebalo da pređe potrebe rasta i razvoja. Kao prevencija preporučuju se razne aktivnosti. Učenje dece da prepoznaju zdravu hranu i da uvide značaj zdravog načina života jedan je od ključnih faktora. Redovna fizička aktivnost i redukovanje ishrane, unošenjem više svežeg voća i povrća, mogu smanjiti broj gojaznih osoba. 

Izvori: ikvbv.ns.ac.rs, ikvbv.ns.ac.rs

gojaznost,bolest,zavisnost,hrana,voće,povrće,populacija,zdravlje,život,Deca,mladi,svet,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.