Kako zdravo pocrneti?

Katarina Mladenović 2019.
Komentari

Tokom letnjih dana tamniji ten san je skoro svake devojke, pa i momka. Međutim, često se dešava da pravimo neke greške pri sunčanju. Bez obzira na to da li želimo da pocrnimo na moru ili nekom od domaćih bazena, reka ili jezera, pre svega treba da pripremimo kožu za sunčanje. Bitno je i da vodimo računa o tome kako i koliko ćemo se izlagati suncu, kao i o sredstvima za zaštitu od sunca.

Foto: ucihealth.org

Dobro pripremljena koža je pola obavljenog posla. Zbog toga je veoma bitno da se koža hidrira. Suva koža će na suncu pre da se dodatno isuši i ošteti nego što će dobiti dobru boju. Da bi se postigla optimalna hidratacija, trebalo bi piti dovoljno vode, posebno tokom letnjih meseci. Osim toga, dobro je nakon tuširanja mazanje određenim losionima za telo koji imaju tu svrhu. Naravno, treba se mazati i nakon sunčanja. Piling je takođe dobra stvar koja omogućava brže dobijanje boje. Pilingom se skidaju mrtve ćelije kože, pa će nova boja ići direktno na svežu kožu. Pravilna ishrana omogućiće dobijanje boje. Hrana bogata karotenom podstiče sposobnost kože da potamni na suncu, kao i ona bogata vitaminom A. Karoten i vitamin A nalaze se u šargarepi, dinji, kajsiji, breskvi, spanaću, paradajzu. Prirodna ulja koja se mogu mazati su orahovo, kokosovo i maslinovo ulje. Bitno je i obući pravi kupaći kostim, kako bi koža ravnomerno dobila boju.

Veoma je bitno da se suncu izlažemo postepeno. Postepenim izlaganjem nećemo izgoreti, a formiraće se preplanula boja. Takođe, na taj način dajemo vremena koži da produkuje dovoljno melanina za odbranu od UV zraka. Može se početi sa 15 minuta na suncu, pa vremenom povećavati dužinu sunčanja za po 5 minuta. Stručnjaci savetuju da u periodu od 10 do 16 sati ne bi trebalo provoditi vreme na plaži, kao i da bi prilikom sunčanja trebalo koristiti zaštitu veću od SPF 15. Zaštitni faktor 15 dovoljan je za obavljanje poslova po gradu, ali na plaži nije. Za provođenje vremena na suncu u vreme kada je ono najjače potrebna nam je i krema sa najjačim zaštitnim faktorom. Smatra se da zaštitni faktor veći od 50 ne postoji, iako neke kreme imaju natpise do SPF 90. Kada biramo kremu sa zaštitnim faktorom veoma je važno da je na njoj naglašeno da ima UVA i UVB zaštitu. Na kraju, veoma je bitno da ne preterujemo, već da budemo umereni. Tako ćemo iz sunčanja izvući još koristi sem preplanule boje. Umereno sunčanje jača imunitet, snižava holesterol, jača kožu, ubrzava metabolizam, poboljšava funkciju jetre, poboljšava varenje, poboljšava rad bubrega, jača kosti i podstiče fizičku aktivnost.

Izvori: minutzamene.comdermatim.netbetty.rs

Ključne reči: sunčanje , kako pocrneti , zdravo , priprema , saveti ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.