Plivanjem protiv anksioznosti i viška kilograma

Nenad Krstić 2019.
Komentari

Plivanje spada u najzdravije sportove i veoma pozitivno utiče na zdravlje. Aktivira se svaki mišić, a telo postaje izdržljivije i ne stvara pritisak na zglobove. Važno je znati da plivanje pomaže održavanju telesne mase i ima brojna lekovita svojstva.

Foto: www.healthline.com

Plivanje jača kardiovaskularni sistem, reguliše krvni pritisak, poboljšava disanje, povećava kapacitet pluća i poboljšava snabdevenost tkiva kiseonikom. Osim toga, pozitivno deluje na zglobove, tako što povećava njihovu pokretljivost i pozitivno utiče na koordinaciju pokreta. Rekreativno plivanje opušta, smanjuje stres i anksioznost. Plivanjem se učvršćuje celokupna muskulatura tela, a samim tim jača se i mišić srca. Istraživanja su pokazala da ovaj sport smanjuje rizik i od dijabetesa. Leti se preporučuje plivanje u moru, zbog brojnih pozitivnih dejstava koje morska voda ima na ljudsko zdravlje.

Svakodnevni način života uzrokuje brojne probleme s kičmom, pa mnogi ljudi imaju bolove u leđima, u akutnom ili hroničnom obliku. Za rešavanje ovog problema preporučuje se leđno plivanje, pošto prsno i leptir iziskuju velike pokrete u pojednim delovima kičme. Za regulaciju telesne mase preporučuje se lagano plivanje u trajanju od 20 do 45 minutaMore, obala i horizont skrivaju razne lepote i tajne. Plivanjem se može pristupiti raznim mestima kojima se ne može pristupiti s kopna. Zato ovo leto iskoristite da plivate, opustite se i postanete jedno s prirodom!

Izvori: ordinacija.vecernji.hrblog.fitpass.rs.

Ključne reči: plivanje , rekreacija , srce , pritisak , opuštanje , Voda , bazen , more , zdravlje ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.