Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Med u službi zdravlja

Nenad Krstić 19.7.2019. Komentari

Lekovita svojstva meda poznata su od davnina. Ovaj pčelinji proizvod predstavlja idealan izvor energije, sadrži razne vitamine i može pomoći kod upalnih procesa, bola i umora.

Foto: www.bcbstwelltuned.com

Med predstavlja pravo čudo prirode. Sadrži enzime i nutrijente koji imaju veoma pozitivne efekte na zdravlje. Moćan je antioksidant, pa usporava štetno dejstvo slobodnih radikala, a samim tim i starenje. Takođe, antibakterijska svojstva čine da se bubuljice ređe javljaju. Brojna istraživanja su pokazala da med poboljšava pamćenje i ublažava stres. Predstavlja vitaminsku bombu, a naročito je bogat vitaminima iz grupe B kompleksa. Postoje različite vrste, a najpoznatiji su livadski, cvetni, lipov i bagremov med.

Ukoliko dođe do pregrevanja, med gubi lekovita svojstva i postaje samo kalorična namirnica. Odličan je i za jačanje imuniteta, a stručnjaci preporučuju da se konzumira svakodnevno, bez obzira na to koje je godišnje doba, jer se nalazi na samom vrhu liste boraca za zdravlje, vitalnost i lepotu. Svrstava se u namirnice koje se lako vare i odmah nakon uzimanja ulazi direktno u krvotok. Visoko je kotiran među prehrambenim proizvodima i po količini proteina koju sadrži. Osim toga, sadrži preko 30 mineralnih materija, polenova zrna, alkaloide, biljne antibiotike i još mnoge supstance koje tek treba pronaći, izolovati i proučiti.

Izvori: bcbstwelltuned.comopusteno.rsordinacija.tv.

med,zdravlje,vitamini,mineral,proteini,energija,antioksidans,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.