Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Održano Veče mentalnog zdravlja

Sonja Stefanović 9.5.2019. Komentari

Tribina pod nazivom Veče mentalnog zdravlja — Vi pitate održana je 8. maja u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. Tribina je bila namenjena učiteljima, vaspitačima, nastavnicima, stručnim saradnicima, roditeljima i građanima zainteresovanim da pitaju i čuju više o mentalnom zdravlju dece i odraslih iz ugla pripadnika različitih struka.

Foto: Nevena Ivanović

Na tribini se najviše govorilo o probemima mladih, kao što su nasilje, agresivnost, anksioznost i depresija. Bilo je reči i o modernoj tehnologiji kao faktoru koji utiče na promene u ponašanju. Diplomirani psiholog, master pedagog, psihoterapeut pod supervizijom i zastupnik Centra Psihonega, Stevan Stanojević, istakao je da se niko ozbiljno ne pita zašto su deca sve agresivnija i da tehnologija nikad nije bila upletena u naše živote u onoj meri u kojoj je danas. Istraživanja su pokazala da se zbog prevelike upotrebe tehnologije stvara psihosomatska struktura ličnosti kazao je Stanojević.

Diplomirani pedagog i šef Odseka za omladinu u Sekretarijatu za omladinu i sport, Ivana Vračkić, ukazala je na značaj veze između deteta, roditelja i nastavnika i iznela rezulate istraživanja o upotrebi alkohola, cigareta i droga u osnovnim školama, koje pokazuje da je sva odgovornost prebačena na roditelje. Specijalista psihijatrije u specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica, dr Predrag Mišić, smatra da je odgovornost nešto što se stiče još u detinjstvu. Neophodna je saradnja između roditelja nastavnika i dece, kao i svih odgovornih institucija u zemlji, kako bi psihološki razvoj funkcionisao na adekvatan način rekao je Mišić.

59805691 2488717804492402 7721391217182769152 n

Veče mentalnog zdravlja; Foto: Nevena Ivanović

Prisutni su se usaglasili sa tim da su promena hijerarhije u porodici i promena položaja žena u društvu imale veliki uticaj na vaspitavanje dece, pošto se autoritet oca smanjio, što je dovelo do neravnoteže u porodičnim odnosima. Takođe, napomenuta je i potreba za reformom obrazovnog sistema. Nastavnici i stručni saradnici u publici usaglasili su se sa tim da nemaju dovoljno vremena da se posvete deci i da se usled toga javlja problem nebavljenja decom. Ponuđen je i predlog za rešenje ovog problema, koji se odnosi na stručne službe i zaposlene u školama, koji podrazumeva temeljnije planiranje roditeljskih sastanaka, na kojima bi roditelji mogli steći utisak da u školi imaju prijatelja. Zaključili su da je potrebno češće održavati ovakve skupove i da optimizam i verovanje u promene predstavljaju najbolje rešenje.

tribina,Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju,Deca,nasilje,veče mentalnog zdravlja,zdravlje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.