Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Kako očistiti organizam posle praznika?

Katarina Mladenović 4.5.2019. Komentari

Osim slobodnog vremena provedenog sa porodicom i odmora od svakodnevnih obaveza, praznici donose i mnogo hrane. Retko ko vodi računa o ishrani tokom praznika, pa je nakon svega neophodno pročistiti organizam. Koliko je detoksikacija efikasna i kako je najpravilnije obaviti?

Foto: www.menoclinic.com

Nakon konzumiranja velike količine hrane, neophodno je osloboditi se štetnih toksina i skinuti nastali višak kilograma. Telo svakodnevno samostalno vrši detoksikaciju. Tu funkciju obavljaju bubrezi, jetra i jednim delom koža. Kada se nezdravo hranimo, telo ne može da eliminiše sve toksine, pa se oni talože u vidu masnih naslaga. Taj proces traje dugo, pa samim tim ni pročišćavanje ne može da traje mnogo manje. Postoje saveti za jednodnevnu ili dvodnevnu detoksikaciju, uz mnogo vode i zdravih namirnica. Saune, diuretici, dosta vode i čajeva odlični su za naše telo. Pomoću njih možemo da očistimo creva i poboljšamo varenje, ali na taj način rešavamo samo površinski deo problema. U toku jednog ili dva dana možemo samo dati organizmu šansu da predahne, ali za dugotrajne efekte potrebno je malo više truda

Brzinska detoksikacija čak može izazvati i probleme. Ukoliko u kratkom vremenskom periodu unesemo veliku količinu tečnosti, postoji rizik od preopterećenja bubrega, a diuretici mogu narušiti crevnu floru. Ono od čega ne možemo imati štete, već samo koristi, jeste više sna, jer je upravo manjak sna jedan od razloga za taloženje toksina i naslaga. Takođe, možemo smanjiti količinu unesene hrane za trećinu. Da bismo organizam oslobodili toksina, svakako bi bilo najbolje da se zdravo hranimo svakog dana, pijemo dosta tečnosti i jedemo povrće i voće. Bilo bi dobro i da izbacimo slatkiše, grickalice, gazirane sokove i sve ono što sadrži puno aditiva. Bitno je da znamo da ništa ne možemo da postignemo preko noći i da se svaka agresivna metoda može negativno odraziti na naše zdravlje. 

Izvori: zenasamja.me, bastabalkana.com.

detoksikacija,zdravlje,praznici,organizam,čišćenje,hrana,ishrana,tečnost,masne naslage,kilogrami,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.