Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Opsednutost solarijumom je bolest zavisnosti

Tamara Radovanović 25.4.2019. Komentari

Osim lepog i sunčanog vremena, april i maj obično donose i opsednutost preplanulim tenom. S obzirom na pristupačne cene i brzinu dobijanja željene boje, solarijumi su uobičajen izbor mnogih žena i muškaraca. Koliko su oni zaista štetni i da li mogu biti dobri za zdravlje?

Foto: www.lucasproducts.com

UV zračenje u solarijumu može biti i do 20 puta veće u odnosu na jako letnje sunce, pa je mogućnost nastanka raka kože velika. Naravno, karcinom se neće pojaviti nakon prvog odlaska, ali rizik se povećava paralelno sa povećavanjem broja odlazaka u solarijum. Najopasnija vrsta raka kože jeste maligni melanom, od kojeg umre 20 odsto obolelih. Osim toga, potreba za odlascima u solarijum može prerasti u neku vrstu bolesti zavisnosti. Kada letu dođe kraj, neki ljudi ne mogu da se pomire sa tim što više nema preplanule boje, pa se podvrgavaju sunčanju pod kopijom sunca i tokom zime, a koža postaje sve slabija.

Onima koji ne žele da odustanu od veštačkog sunčanja preporučuje se da to bude umereno i disciplinovano. Najoprezniji bi trebalo da budu oni koji imaju svetlu kožu, puno mladeža, posekotine ili neke druge povrede. Rane i posekotine mogu doći u kontakt sa različitim bakterijama u solarijumu. Prirodno je da telo pod visokom temperaturom luči znoj, pa je neophodno uveriti se u to da je sve dezinfikovano i da su uklonjeni ostaci znoja prethodnih korisnika. Takođe, lekari preporučuju da se pre odlaska odrade piling lica i tela i da se ne nanosi puder, kako ne bi ostale fleke na licu. Neophodno je zaštititi i bradavice i intimnu regiju

1459 skin cancer 732x549 thumbnail

Foto: www.mag.ernika-co.com

Od štetnosti UV radijacije mogu stradati i oči, a mogu nastati i bore. Osobe koje imaju probleme sa krvnim sudovima, kao što su proširene vene, ne bi trebalo da upražnjavaju ovu vrstu sunčanja. Određeni lekovi mogu povećati osetljivost kože, pa je poželjno konsultovati se sa lekarom. Iako je broj potencijalnih negativnih posledica daleko veći od broja pozitivnih efekata solarijuma po zdravlje, činjenica je da on može biti dobar za imunitet i psihu. Takođe, on podstiče proizvodnju vitamina D i može pomoći kod psorijaze, neurodermatitisa i gljivičnih oboljenja. Međutim, važno je napomenuti da pozitivne strane može imati samo minimalan boravak u solarijumu. 

Izvori: lifepressmagazin.com, minutzamene.com.

zdravlje,solarijum,bolest,zavisnost,sunce,koža,sunčanje,ten,leto,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.