Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Kako krenuti sa vežbanjem?

Jovan Živković 20.4.2019. Komentari

Fizička aktivnost je sastavni deo zdravog života. Redovnim vežbanjem održavamo vitku liniju, formu i smanjujemo rizik od nastanka mnogih bolesti i poremećaja. Međutim, kako se pripremiti za početak redovnog vežbanja?

Foto: www.muscleandfitness.com

Pre svega, važno je odrediti program vežbanja, što podrazumeva određivanje tačnih termina. To je veoma bitno, jer ukoliko se ne poštuju termini predviđeni za vežbanje, ne može se dostići maksimum. Vežbanjem se može započeti dan ili se ono može obaviti kada se završe sve obaveze. Ukoliko se praktikuju konstantni termini, mišići se lakše navikavaju na aktivnost, a telo počinje da razmišlja samo za sebe. Takođe, važno je i poštovati potrebu tela za odmorom i postepeno povećavati intenzitet i obim fizičkih aktivnosti.

Program vežbanja treba razlikovati od programa vežbi, koji se odnosi na izbor vežbi. Za početnike idealni su sklekovi, zato što pogađaju veliki broj mišića. Postoje sklekovi na pesnicama, sa pomeranjem, sa skakanjem, na jednoj ruci i drugi. Odlična vežba su i trbušnjaci, koji omogućavaju skidanje sala sa stomaka. Od lakših vežbi najpopularniji su čučnjevi, koji obezbeđuju čvršće noge i zadnjicu. Sve ove vežbe mogu se raditi u kućnim uslovima, bez dodatnih pomagala.  

GettyImages 498317495

Foto: www.self.com

Ono što je veoma važno shvatiti jeste da vežbanje i dijeta nisu isto! Dijetom se smanjuju telesna masa i masne naslage, ali se gubi snaga. Sa druge strane, vežbanjem se može izbubiti nekoliko kilograma, ali ono prvenstveno služi za oblikovanje tela. Suludo je očekivati gubitak velikog broja kilograma usled vežbanja, isto kao što je suludo očekivati da će se istaći mišići nakon dijete. Postoje određene namirnice, kao što su jaja ili belo meso, koje pomažu nabacivanje mišićne mase. Isto tako, postoje i vežbe namenjene isključivo smanjenju kilaže. Zbog različitih vrsta vežbi veoma je bitno da svako tačno zna šta želi da postigne vežbanjem

Najbitniji segment pripreme za fizičko aktiviranje jeste motivacija. Nedostatak motivacije je razlog zašto mnogi vrlo brzo odustaju. Najčešći problem je to što rutinsko vežbanje može dosaditi čoveku, kao i sve druge rutinske stvari u životu. Zbog toga, trebalo bi praktikovati korigovanje programa. Dodavanje novih vežbi promeniće raspoloženje i postaviti nove izazove. Ukoliko se početni cilj ispuni, trebalo bi odrediti novi. Osim toga, dobar način da vežbanje postane zabavno jeste pronalazak partnera za vežbanje. Komunikacija, rivalstvo i vežbe u paru sasvim sigurno doprinose motivaciji.

Izvori: impulshall.rs, dijeta.netmilijanadelibasic.com.

Vežbanje,trening,zdravlje,mišići,forma,vežbe,fizička aktivnost,linija,motivacija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.