Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Igrom i zabavom do zdravih navika kod dece

Jovana Milanović 18.4.2019. Komentari

Dr Petra Gocić iz Savetovališta za mlade Doma zdravlja održala je Radionicu o zdravoj ishrani 17. aprila u EU info kutku. Mališani uzrasta od devet i deset godina imali su priliku da nauče nešto novo o zdravim načinima života, kroz niz kreativnih aktivnosti.

Foto: Ljubica Slavković

Deci je na interaktivan način ukazano na važnost zdrave i balansirane ishrane. Govorilo se o tome kako se hrana vari, kako izgleda piramida ishrane za decu, šta treba jesti za doručak, ručak i večeru, koliko obroka treba imati dnevno, koliko vode treba piti i kada treba ići na spavanje. Takođe, način funkcionisanja organa za varenje i značaj pravilne ishrane predstavljeni su mališanima i u okviru zabavnog kviza. Na kreativan način, predstavljeno je i pravilo pet, koje podrazumeva pet obroka, pet čaša vode i pet namirnica. Prikazan je i kratak film o tome kako ishrana utiče na zdravlje. Za uspešno obavljenu radionicu, mališani su dobili Diplome za najbolje male lekare zdrave ishrane.

57430256 2377347902289762 2401342105256460288 n

Radionica o zdravoj ishrani; Foto: Ljubica Slavković

Dr Petra Gocić je istakla značaj ovakvih radionica i rekla da kvizovi, testovi i interaktivne aktivnosti u velikoj meri pomažu deci da savladaju osnovna pravila zdravog života. Ona je za Studentski dnevni list kazala da deca iz vrtića rado učestvuju u ovakvim radionicama, iako su mala, a da je najveći problem kod školske dece, pre svega, zbog izbora užine. Roditelji žive brzim tempom života i lakše im je da deci naprave sendvič ili kupe brzu hranu, jer to iziskuje vrlo malo vremena rekla je dr Gocić. Radimo na poboljšanju saradnje sa roditeljima i nadam se da ćemo uspeti u tome, jer deca treba da izbegavaju brzu hranu i treba da jedu raznovrsnu hranu, ali, naravno, sve u umerenim količinama.

20190417 171501

Radionica o zdravoj ishrani; Foto: Ljubica Slavković

Dr Gocić je govorila i o ulozi koju ishrana ima u rastu i razvoju deteta, kao i o tome na koji način ona utiče na fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. Zdrava ishrana omogućava deci i da održe zdravu telesnu masu, izbegnu određene zdravstvene probleme i izoštre svoje umove. Važno je znati da se deca ne rađaju sa željom za pomfritom i picom i odbojnošću prema brokolima i spanaću. Ta želja konstruiše se tokom života. Međutim, što se ranije dete navikne na zdrave obroke, lakše će biti u stanju da razvije zdrav odnos prema ishrani, koji će trajati tokom celog života. 

zdravlje,Deca,radionica,varenje,hrana,dom zdravlja,EU info kutak,ishrana,dr petra gocić,savetovalište za mlade,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.