Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Hipohondrija – strah od bolesti

Jovana Milanović 12.4.2019. Komentari

Zdravstveni problemi nastaju iz različitih razloga. Bili oni bezazleni ili opasni, stvaraju probleme u životima svih nas. Kada je voljena osoba bolesna, lako je pristupiti joj sa saosećanjem i strpljenjem, ali nije tako jednostavno ukoliko živite sa hipohondrom.

Foto: www.medicalnewstoday.com

Hipohondri su pojedinci koji su ubeđeni da imaju medicinski problem. Oni idu od lekara do lekara i rade sve moguće analize i preglede, kako bi dobili dijagnozu bolesti koju su sami zaključili da imaju. Uglavnom, oni nikada ne dobiju odgovor koji traže, osim ako ne posete psihologa. Hipohondrija se smatra mentalnom bolešću i kategorisana je kao opsesivno-kompulzivni poremećaj. Ljudi sa ovim problemom stalno pričaju o svom zdravlju, često proveravaju svoje telo, stalno posećuju lekara ili, uprkos žalbama, uopšte ne idu kod njega, jer se plaše da će se na takvim mestima razboleti. To predstavlja nekontrolisani strah, koji može dovesti do napada panike

Ova bolest se uglavnom pojavljuje kod odraslih, ali nije isključena ni kod mladih osoba. Može se pojaviti tokom oporavka od neke teške bolesti ili nakon što se neka bliska osoba razboli ili umre. Ponekad osoba počinje previše da brine kada se približava doba u kome je jedan od roditelja umro, posebno ako je u pitanju prerana smrt. Glavni faktori su uglavnom anksioznost i depresija, a jedini poznati oblici lečenja su lekovi ili kognitivna terapija. Istraživanja su pokazala da su porodica i prijatelji ključni za pomaganje ljudima sa hipohondrijom. Terapija je važna, ali problem, pre svega, mora biti prihvaćen od strane samog pacijenta.

Izvori: krenizdravo.rtlpsihoverzum.com.

zdravlje,strah,panika,psiholog,lečenje,terapija,bolest,hipohondrija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.