Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Samostalni pregled — osnova prevencije raka dojke

Jovana Milanović 4.4.2019. Komentari

Obuka za samostalni pregled dojki pod nazivom Naučimo zajedno da spasavamo živote održana je 4. aprila u holu Medicinskog fakulteta. Akciju je održalo obučeno osoblje Patronažne službe Doma zdravlja.

Foto: Marko Mitić

U organizaciji obuke učestvovali su članovi Komiteta za međunarodnu saradnju studenata Medicine (IFMSA Serbia LC Niš). Prisutni su imali priliku da savladaju tehniku samostalnog pregleda dojki uz pomoć specijalno dizajnirane lutke, koja poseduje jednu zdravu i jednu dojku sa karcinomom. Patronažno osoblje ukazalo je na to da treba obratiti pažnju na grudvice na grudima ili ispod pazuha, udubljenja na dojci, neobičan iscedak iz bradavice, koji može biti providan, krvav ili neke druge boje, crvenilo, osip ili oticanje bradavice, kao i otok oko ključne kosti. 

Nela Petrović iz Patronažne službe Doma zdravlja istakla je značaj samostalnog pregleda i kazala da on može biti od velike pomoći za izlečenje. Samostalni pregled ne može zameniti pregled kod lekara, ali služi tome da žena sama napipa neku promenu pre nego što ode kod ginekologa rekla je Petrovićeva za Studentski dnevni list. Redovne ginekološke kontrole su samo dva puta godišnje, a za šest meseci može svašta da se dogodi, pa je zbog toga samostalni pregled veoma važan

73ea288207e8d120e20bc02dca78719e S

Obuka za samostalni pregled dojki; Foto: Marko Mitić

Ovaj pregled, kako kaže, treba da postane rutina, jer što češće žena obavlja pregled svojih grudi, više će naučiti o njima i lakše primetiti ukoliko dođe do neke promene. Pregled bi trebalo obavljati od pet do sedam dana nakon ciklusa, kada grudi nisu otečene i osetljive. Žene koje nemaju ciklus, mogu odabrati jedan dan u mesecu kada će se kontrolisati. Petrovićeva je dodala da se obuke održavaju svake nedelje u firmama, fabrikama, školama i fakultetima u gradu.

Rak dojke je najčešća vrsta raka kod žena, a javlja se i kod muškaraca. Nastaje u tkivu dojke, kada ćelije počnu da rastu abnormalno i da formiraju tumor. Abnormalne ćelije mogu se proširiti i na okolna tkiva i druge delove tela. Rano otkrivanje pomaže ženama da nastave da žive normalnim životom, jer se rak najbolje može izlečiti dok je još mali.

zdravlje,pregled,lečenje,obuka,ciklus,rak,dojke,Medicinski fakultet,IFMSA,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.