Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Zdravlje naše kičme je u našim rukama

Anastasija Arvai 23.3.2019. Komentari

Kičma predstavlja osnovu čitavog skeleta. Jedan je od najopterećenijih delova tela i podložna je promenama još u detinjstvu. U poslednjih 50 godina, zajedno sa tehnologijom, napreduju i bolesti kičme. Zašto se javljaju tegobe, kako ih možemo sprečiti, a kako lečiti?   

Foto: www.texasback.com

Postoji mnoštvo preduslova za nastanak bolesti kičme. Sedenje na radnom mestu, nepravilan hod i držanje, loš jastuk i položaj tokom spavanja, nagli pokreti i nepravilno saginjanje samo su neki od njih. Najpopularniji hobi modernog doba, upotreba kompjutera, godinama unazad utiče na zdravlje kičme. Osim toga, veoma negativan uticaj na zdravlje ovog dela tela može imati i nošenje teških rančeva i torbi. Takođe, zbog nedovoljne fizičke aktivnosti stvaraju se pritisci na kičmene nerve, a mišići koji štite kičmeni stub se skraćuju. Mirovanje se toleriše u prvih 48 sati, a potom je potrebno aktiviranje. Optimalna fizička aktivnost obuhvata vežbanje tri puta nedeljno, a na nama je da izaberemo omiljenu rekreaciju.

Na prvom mestu, kao najbolji prijatelj zdravlja, preporučuje se plivanje. Ukoliko se opredelimo za teretanu, potrebno je biti dobro informisan, jer prevelika opterećenja mogu pogoršati tegobe. Međutim, uz umereno i pravilno izvođenje vežbi mišići jačaju. Takođe, lekari preporučuju jogu, koja blagotvorno utiče na istezanje i ispravljanje skraćenih mišića. Trčanje, ples i vožnja bicikla deo su kardio treninga koji treba upražnjavati, za početak, jednom nedeljno. Što se terapije kod lekara tiče, ona obuhvata hidroterapiju, magnetoterapiju i elektroterapiju, kao i šrot vežbe. Ne treba zaboraviti i značaj masaže

kicma

Foto: www.pinterest.com

Ishrana bogata, pre svega, kalcijumom hrani i obnavlja kosti. Vitamini D, C i K nalaze se u žitaricama, salati od lisnatog povrća, ribi, citrusima, bobičastom voću, jajima i paradajzu. U grašku, spanaću, pečurkama i boraniji nalazi se cink, mineral bitan za jačanje imuniteta i zaštitu kosti od lomljenja. Može se napraviti i čaj od suvih šljiva, suvih smokvi i kajsija. Iako se oboljenja kičme uglavnom veoma teško leče, činjenica je da ljudi ustaju iz invalidskih kolica, a od nas zavisi koliko želimo da istrajemo, ostanemo uporni, motivisani i nasmejani. U našim rukama je naše zdravlje i nikada nije kasno za promene životnih navika.

Izvoriledjaivrat.rs, biljeizdravlje.rseuropair.rs.

zdravlje,kičma,fizička aktivnost,prirodni lek,telo,skelet,bol,plivanje,joga,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.